facebook Naar Cyclos

artikelen

De groententuin van ESTHERVH
Het geld van de toekomst, Litaer
Sparende Genieter
Workshop - Meer doen met minder
Intuitief schilderen
Eten met muziek
Tarot consulten en personal coaching
Hanneke Sloof
Spel van STRO


De groententuin van ESTHERVH

Nieuws van het platteland, maart 2013
 
Het ziet er naar uit dat de winter nog even aanhoudt.
De tuinkalender maakt duidelijk dat de twee appelbomen en de bessenstruiken
gesnoeid kunnen worden. Van de rabarberplanten kunnen er een aantal
"geforceerd" worden.  Om dit uitteproberen gaan er omgekeerde emmers
over de kroon van een paar planten. Het moestuinboek belooft met deze
actie zoete stengels die eerder in het voorjaar geoogst kunnen worden.
We gaan het zien.
 
Overigens is rabarber een groente die tegenwoordig vooral als fruit gebruikt
wordt. Het is gezond spul waar ook na het koken nog flink wat mineralen en 
vitamines in zitten. Om er een gerecht van te maken worden de stengels geoogst,
de bladeren afgesneden en alles gewassen en in stukken gesneden.
De Fransen eten op zon- en feestdagen graag taart als dessert. Een vlaai
gevuld met rabarbermoes lijkt me een mooi plan. Maar voor de komende zondag
moet ik iets anders verzinnen, want de rabarberpunten steken nog maar net
boven de grond uit.
 
In dit koude voorjaar gaan we voor Zuidvruchten, bij voorbeeld gedroogde
abrikozen of Tutti frutti. Doe 250 gram in een pannetje met een kaneelstokje
en een halve liter water. 20 minuten zachtjes koken en af en toe roeren met
een lepel. Oooo wat zal dat lekker zijn.

ESTHERVH

 

Bericht van het platteland
 
In de laatste week van januari 2013 is er hier een dikke laag sneeuw gevallen.
Zo 's morgensvroeg ziet het er nog netjes uit. Wel zijn er een paar dieren dwars
door de zaaibedden van de moestuin heengelopen. De een heeft een slepend spoor
gemaakt en is misschien wel een rat. De ander is een duidelijke viervoeter en kan
heel goed een haas zijn geweest. Het wordt tijd om een plan te maken voor het
zaaien, poten en planten.
 
Met als doel om een deel van de biologische groenten en fruit te leveren aan de
Noppesleden uit Amsterdam is het zaak om te kiezen voor een goed basispodukt.
Rijst doet het niet in het Nederlandse klimaat. Voor een graansoort is het stukje
grond te klein. Aardappelen doen het wel in deze streek, daar wordt een vak
voor gereserveerd. Het is handig om er groenten bij te zetten die je in dezelfde
periode kunt oogsten. Voor een smaakaccent komen er nog kruiden bij, in de rand
van de vakken en in aparte potten. 
 
Het hoofdgerecht is klaar. Als "pièce de resistance"  een vaste aardappel met
groenten en kruiden, dit alles van biologische teelt. Over de keuze van het nagerecht
volgt meer in het volgende nieuwsbericht.
 
ESTHERVH

 

2012Catricum-moestuin.jpg

2012Samen-dragen.jpg

2012Noppesgevel.jpgst

_DSC0088.jpg

_DSC0202.jpg

Een (ingekorte) fotoreportage van Marjan Genet.

Van groente op het land in Catricum tot een maaltijd aan de Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 60 in Amsterdam.


Back to Basics

De herfstcollectie is binnen.  Naast bordeauxrood is er oranje en zachtroze. En verder aardetinten en camouflagetinten, zoals zwart, bruin, groen en beige.  Dierenprintjes en glimmertjes doen het nog steeds goed.

Aardperen groeien onder de grond. Met wat graafwerk kan je ze traceren en met een riek oogsten. Zwarte rammenas en  rapen trek je aan de bovengrondse plantdelen zo uit de aarde. In korte tijd is er weer een maaltje bij elkaar gescharreld. Van de verzamelde wortels en knollen kan je er een paar uitkiezen om te schillen en voor te proeven.

Een bijkomstig project voor dit seizoen is de waterhuishouding. Om het probleem van overstroming van de paden aan te pakken is er een kuil gegraven. Deze kan gaan dienen als waterput of als ontmoetingsplaats voor allerlei vogels. De kat komt er ook even bij zitten.

In  de maand oktober worden de appels geoogst. Eerst testen of ze al rijp zijn. De vrucht moet met een kleine draaibeweging los laten en de pitjes binnenin moeten donkergekleurd zijn. Dan is er nog de pomologie (leer van de fruitsoorten). Maar dat voert misschien wat ver.

ESTHERVH, september 2013.


Oogstfeest

De natuur beslist. Opeens liggen onder het halfhoge bladerdak forse vruchten verborgen. Het lijkt wel wat op een sprookje. Je bent aan het wandelen langs de paden
en daar -  verborgen tussen het groen - een monster van een pompoen. Dat geldt ook voor wat er zich boven je hoofd afspeelt.  De hopplanten en appelbomen
staan als stille coulissen her en der in de tuin.  En dan zijn ze er opeens :  hopbellen - alle planten bleken vrouwtjes te zijn-  en appels in overvloed.
 
Er is al nagedacht over de logistiek rondom de oogst. Timing, time-banking, ruilhandel, boekhouding,... dat soort zaken.  Maar het transport blijkt  een stevig
punt van aandacht te zijn en vraagt evenveel oplettendheid als de communicatie met mensen.  Hoe krijg je zulke reusachtige pompoenen naar Amsterdam?
Ook mankracht heeft zo z'n grenzen.
 
Gelukkig maar dat er dieren zijn. De worteltjes liggen kris kras door de tuin;  misschien is meneer de Haas  langsgeweest. De vogels hebben rijkelijk aan de
boontjes geplukt. Nog even proeven van de zwarte bessen en roze frambozen. Het gedempte geluid van de herfst brengt goede ideeën naar boven.
De pompoenen kunnen naar de ingang gerold worden en daar opgehaald met de bakfiets. En anders  blijven ze gewoon waar ze zijn.
 

Zowel appels als bosvruchten worden overdadig gegeten in alle soorten keukens.  Eerst  voorzichtig plukken, dan in een gietijzeren pan met veel kruiden tot een jam, compote of chutney stoven.  Opdienen in grote schalen met  hompen brood, cider en bier. Que la fete commence!

 
Esthervh, september 2013


Recycling

Het vogellijkje bungelt in de wind. De buurman heeft een lange stok in de grond gezet, op de punt van de stok een touw geknoopt en aan het uiteinde  van het touw hangt het beest. Zo dood als maar kan. Het zou een afschrikmiddel zijn tegen andere vogels.  Nu wordt de schade aan de jonge tuinboontjes beperkt, zo legt hij uit. Het ziet er allemaal wat somber uit.  Wel moet gezegd dat de man biologisch tuiniert.
 
Snel door naar het volgende lapje grond. De buurman om de hoek werkt volgens de permacultuur.  Een vorm van cultiveren in nauwe samenwerking met de natuur.  Wat het nou precies betekent, heb ik nog niet begrepen. Wel is tijdens een lezing op de tuindersvereniging  duidelijk geworden dat eenderde van  de oogst achter blijft. Dat is dan niet bestemd voor Albert Heijn en andere mensen. De oogst blijft voor dat deel gewoon op het land, zodat de vogels, de haas,
de egels en de slakken zich er te goed aan kunnen doen. Wat nog rest, verteert tot aarde.
 
Ik ben aangekomen bij ons perceel. Het geheel ziet er mooi uit. De paardenmest en de compost zijn naar het achterste stuk gebracht. Vooraan is een kruidentuin aangelegd.  In de vakken  met rijke grond groeien flinke bossen koriander en knolvenkel.  In de vakken met zanderige en schrale grond  staan kamille en tijm.  Een samenspel van aantrekkelijke bloemen,  eetbare planten, een kwantum positieve energie en rust.
 

Esther van Hemert, juli 2013.


Een baaltje rijst

Een baaltje rijst
 
Opeens moet er hard gewerkt worden.
Weer of geen weer, het onkruid wieden en de jonge planten beschermen. Er zijn meerdere gevaren. Vogels vormen een belangrijke groep. Zo hoog in de lucht zijn ze mooi en elegant. Maar 's morgensvroeg bij alle door hun aangerichte schade zijn ze toch eigenlijk heel vervelend. Omgewoelde stekjes en aangevreten bladeren kunnen al fataal zijn.
Ook slakken zijn een groep om rekening mee te houden. Je ziet ze niet altijd. Hun schutkleur is vaak perfect en ze verstoppen zich op plekken waar je niet altijd bij komt. Daarbij komen ze "en masse" - in grote getalen - om in korte tijd bij voorbeeld het wortelstelsel van de Basilicum om zeep te helpen. Weg Basilicum. Het plan ontstaat om "combinatieteelt" toe te passen. Twee gewassen worden naast elkaar gezet omdat de ene plant effectief is tegen de ziekten en plagen bij de andere plant. Dit vraagt kennis en ervaring die er nog niet is.
Last but not least is er dit jaar het koude voorjaar. Om de stemming er een beetje in te houden is Hop aangekocht. De plant heeft te maken met bier en de snelle groei en slingerende bewegingen geven een goed gevoel. Maar de overgang van de kas naar buiten kwam hard aan.  Haperende groei en bruine randen om de bladeren.  Met jute tegen wind en kou en met bamboestokken ter ondersteuning gaat ze ( de plant is een vrouwtje) het misschien wel redden.
Voor het leveren van voedsel en kruiden zijin de mogelijkheden van de moestuin dus nog even beperkt. Gelukkig is er als reserve altijd een baaltje rijst in huis. Op smaak gebracht met een handvol verse peterselie, bieslook, citroenmelisse en munt  in combinatie met een zachtzoete chutney kun je dan toch weer een dag overleven.
 
Esther van Hemert