Noppes op Hubzilla facebook Naar Cyclos
LOG IN! voor forum, lastminutes enz.
rekeningwoord
wachtwoord
 (voor rekeningtoegang klik hieronder)
leden ingelogd: 0, gasten: 17

LETS (Local Exchange Trading System)

Wat is LETS?

LETS (Local Exchange Trading System) ontstond in 1983 in een Canadees dorp toen een fabriek sloot en de mensen geen geld meer hadden. Ze konden elkaar nog wel goederen en diensten leveren. Daarna werd het over de hele wereld toegepast ook in Nederland. De eerste die ontstond in Amsterdam heet NOPPES.

Een LETS is dus een lokaal ruilsysteem dat bestaat uit een groep mensen die met elkaar handelt door middel van punten, zonder geld of rente. De punten zijn een lokaal digitaal betaalmiddel, anders dan de euro’s. Daarmee wordt het handelen binnen de gemeenschap vergemakkelijkt en zelfs gestimuleerd.

Soort en Aantal Transacties

Binnen een LETS, zoals NOPPES, zijn transacties mogelijk die doorgaans in de euro-economie geen kans krijgen. Vaak heel leuke dingen! Bij NOPPES kun je ook oefenen als kleine zelfstandige. De advertenties zijn onderverdeeld in Hobby, Semiprofessioneel, en Professioneel. Kijk maar eens bij 'vraag en aanbod' van NOPPES! De Nederlandse overheid geeft LETS-systemen enige ruimte (zie Belastingdienst onder FAQ).

Het gaat bij NOPPES niet om zoveel mogelijk punten te sparen maar om het te besteden aan goederen of diensten die je nodig hebt. Durf te handelen! Als starter kun je “rood” staan totdat je zelf wat noppen hebt verdiend. Bijvoorbeeld: je koopt vandaag een computer en de tegenprestatie kun je later doen, aan iemand anders.
Je bent geen beter lid als je meer transacties hebt gedaan. Je bepaalt zelf of je veel of weinig transacties wilt hebben. Er is ook nog zoiets als kwaliteit, niet alleen kwantiteit. En hoe meer leden, hoe meer handel, des te groter (en warmer) ons cirkeltje. Vanaf het moment dat je een positief saldo hebt, worden er elke maand 3 nop van je rekening afgehouden voor kantoorwerkzaamheden en andere zaken om het systeem draaiende te houden.

LETS- Nullijn

Een belangrijk kenmerk van LETS is dat de leden zelf door met elkaar te handelen waarde in punten creëren, via onderhandelen De een komt zo positief te staan, de ander negatief. Bij een LETS is de som van de saldo's van alle leden altijd 0 (wat de een verdient, geeft de ander uit). Ideaal is wanneer de leden hun inkomsten en uitgaven zelf ook in balans hebben. Dan rollen de noppen optimaal.

nullijn

Sociaal Netwerk en Deeleconomie

NOPPES is vooral een sociaal netwerk waar nieuwe en oude leden elkaar ontmoeten en uitwisseling op uiteenlopende terreinen ontstaat. Handelen gaat meestal via de website: www.noppes.nl en elke maand zijn er een of twee avonden om elkaar te ontmoeten tijdens de borrel en/of de gezamenlijke maaltijd (CULINAIR).
In plaats van een rekeningnummer hebben we een rekeningwoord. Kies een naam voor jezelf die je leuk vindt of die je aanbod weergeeft. Zoals REMBRAND die bijvoorbeeld schilderijen aanbiedt. Kom erbij en wordt lid van dit unieke netwerk van bijzondere mensen.

LETS Nederland: http://www.letscontact.nl
LETS-wereldwijd: http://www.lets-linkup.com/40-EuropeanContinent.htm

Over het ontstaan van LETS https://www.youtube.com/watch?v=Jxxba9ojWCM
Zie verder onder de link FAQ op de NOPPES site.