Noppes op Hubzilla facebook Naar Cyclos
LOG IN! voor forum, lastminutes enz.
rekeningwoord
wachtwoord
 (voor rekeningtoegang klik hieronder)
leden ingelogd: 0, gasten: 23
JOURNAAL
Vrij 10 mei 2024: Verslag Culinair Buurtsalon Jeltje Vrij 3 mei 2024: Noppesleden op Texel actief tijdens expositie Vrij. 12-4-2024 Verslag Noppes Culinair Buurtsalon Jeltje Woe 27-3-2024 Verslag Culinaire Thema-filmavond 'Leven en Werk van Toby Vos' Woe. 28-2-2024 Verslag Culinaire Thema-avond in de Havelaar Vrij. 2-2-2024: Verslag rondleiding grachtenpanden met slavernij-verleden Geslaagd Jubileumfeest NOPPES 30 jaar! Wo 25-10-2023 Verslag Culinaire Thema-avond Vulkanen in De Havelaar 27 sept 23 - Verslag Culinaire Thema-avond Aardbevingen Wo 28 juni 23 - Verslag van de Culinaire Thema-avond De Octopus. Vrij 12-5-2023 Noppes-Culinair met Verwenbeursje. 19-4-2023 Verslag Culinaire Thema-avond: Geschiedenis Indo-Rock. 22-3-2023 Verslag Culinaire thema-avond Stijging Zeespiegel 22-2-23 Verslag Culinaire Tapas Thema-avond Kettingreactie in de Havelaar Verslag 10-2-2023 - CULINAIR en presentatie Element door dr. Daan Concept notulen ALV 25-1-2023 Algemene Ledenvergadering Impressie CULINAIR 10 juni 2022 Fotoverslag CULINAIR 8 april 2022 CULINAIR 11-3-2022 super gezellig CULINAIR van 10 september 2021 bij Jeltje goed bezocht en heel gezellig Verslag Culinaire Thema avond 31-1-2020 in de Havelaar BAN-vergadering Noppes 13 September 2019 2 aug. 2019 Ban vergadering en Culinaire Thema avond Vrijdag 31 mei 2019 Verslag Culinaire Thema ond Korte impressie Algemene Leden Vergadering (ALV) op 29 april 2019. NOPPES 25 jaar! Verslag feest 4-11-2018 door ZIGEUNER (Lientje) 13 jan. 2017 Nieuwjaarsbuffet 10 jun 2016 - LETS-Talk: 14 Lets bezoeken Noppes - verslag door Lets Nijmegen 22 jul - Noppes zomerbuffet 2 mei - Noppes ontving Werkgroep kansarmen uit Antwerpen

ARCHIEF

Vrij 10 mei 2024: Verslag Culinair Buurtsalon Jeltje

Op vrijdag 10 mei was in Buurtsalon Jeltje de maandelijkse Noppes Culinair, nu in de vorm van een Pot Luck. Het was een gezellig, met een maaltijd die uit drie gangen bestond. Als voorgerecht:  vegetarische soep van FredV, soto ajam van Ingrid en een couscoussalade van Jannnie. Sarah presenteerde een pastasalade, en Leydy knackertjes met pesto. Hanneke van Wijk zorgde voor fruit met kwark.

Allerlei aandoeningen passeerden de revue, en er werden mooie reisverhalen verteld.... Een volgende keer het vervolg!

naam

Verslag: Ingrid
Webredactie: Gert


Vrij 3 mei 2024: Noppesleden op Texel actief tijdens expositie

Ook op Texel zijn Noppesleden actief: 
Ingrid / ARJUNA op de gitaar in de groep Folky Vibes, tijdens de opening van de expositie ‘Met het oog op het portret',  waar ook haar tekeningen tentoon werden gesteld. Fred / TEXEL fungerde als fotograaf.

naam

In de tentoonstelling tonen 14 kunstenaars getekende en geschilderde portretten met veelal Texelse modellen.  

Te zien gedurende de maand mei, geopend op donderdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Kunstlokaal-Zout, Paelwerk 9 in Den Burg (Ingang Abbewaal).

Verslag: Ingrid / ARJUNA
Webredactie: Gert


Vrij. 12-4-2024 Verslag Noppes Culinair Buurtsalon Jeltje

Noppes Culinair telde op 12 april 17 deelnemers, waaronder twee gasten.
De samenkomst verliep heel gemoedelijk en aangenaam!

FCV deelde aan geïnteresseerden de poster Peace now uit.

naam

De koks:
MAGNANI verzorgde het Egyptisch voorgerecht, bestaande uit sinaasappel, avocado, ui, zwarte olijven en dressing.
Het hoofdgerecht is gemaakt door SVAHA (aubergine met kaas) en ASSIOPEIA (verrukkelijke zachte selderijkbollen in aluminiumfolie en gebakken aardappeltjes).
FCV zorgde samen met BIJSARA voor het dessert: kleefrijst met vruchten en sesamzaadjes. Vijf personen deden enthousiast de afwas.

naam

naam

Er was een gevarieerd liedjesprogramma.
MAGNANI zong de Amsterdamse hits: Mokum Wat maak je me nou, en de meezinger Hoe zou het zijn in Amsterdam over 100 jaar. De vriend van MAGNANI zong een lied van André Hazes junior: Leef alsof het je laatste dag is.
SERENDIP zong Rembrandtsplein. LENTE23 zong als doctoranda P het lied Lente Prima Vera.

GAST Marianne vertelde uitgebreid over haar opleiding tot verpleegster in het WG en over de paviljoens en de eetzaal.

Handel:
- ARJUNA bracht plantjes in uit Texel.
- LEYDY had een Noppes-aanbieding: vershoudbakjes en houten stokjes
- Ook waren er boeken en kleding in de aanbieding.

Verslag: Ronald (gast)
Foto's: MAGNANI van FCV; DOPHEIDE van MAGNANI en keuken
Webredactie: GERT.


Woe 27-3-2024 Verslag Culinaire Thema-filmavond 'Leven en Werk van Toby Vos'

Op woensdag 27 maart vertoonde in De Havelaar Daniel de film over zijn moeder “Leven en Werk van Toby Vos”.

Toby Vos (1918-2019) was een bekende Amsterdamse striptekenaar en verzetsheld. Ze werd 100 jaar. Toby Vos was een vrouw die het leven aandachtig leefde. Aan conformisme deed ze niet. Een indrukwekkende vrouw.

https://www.parool.nl/amsterdam/striptekenaar-toby-vos-1918-2019-deed-niet-aan-conformisme~bd9914db/

Voor het eten zorgden Yasmin, Fenneke, Fiona, Daniel en Ingrid: een vegetarische bruine bonen/groenten soep, met merquez en Libanese wraps. Als toetje yoghurt met aardbeien.

Deze geslaagde en gezellige Culinaire thema-avond was georganiseerd door Daniel en Ingrid.
Van de film over Toby Vos werd op 27 maart het eerste gedeelte vertoond. Voor de liefhebbers volgt nog een keer het tweede gedeelte.

Verslag Ingrid Schütt
Webredactie: Gert


Woe. 28-2-2024 Verslag Culinaire Thema-avond in de Havelaar

Op vrijdag 2 februari j.l. hebben we een rondwandeling gemaakt langs grachtenpanden met een Nederlandse slavernijverleden.

Hieruit ontstond de vraag:
"Waren mijn voorouders slaven, slavendrijvers, of slavenhandelaren?"
Met verhalen van Mafousa en Arjuna, met roots in respectievelijk Suriname en Indonesie of beide landen. Op groot scherm werden foto's getoond.

Er zijn meer mensen die slaven, slavendrijvers, of die slavenhandelaren in hun stamboom hebben dan men denkt.

Tijdens het eten hebben we een podcast beluisterd van Maartje van Duin. Zij was op onderzoek gegaan in haar eigen familie:
https://www.vpro.nl/programmas/de-plantage-van-onze-voorouders.html

Het menu was aangepast: Gado Gado, door ons allen bereid.


Verslag: Ingrid Schütt
Webredactie: Gert


Vrij. 2-2-2024: Verslag rondleiding grachtenpanden met slavernij-verleden

Arjuna verzorgde een rondleiding langs de Amsterdamse Grachtenpanden met slavernijverleden, in het kader van een culturele-thema.

We waren met zes Noppesleden en mijn Syrische onderbuurman (die wellicht een volgend thema zal verzorgen). Vanaf meetingpoint De Munt zijn we naar de ambtswoning van de burgemeester gelopen, Herengracht 502, gebouwd door een van de rijkste slavenhandelaren, Paulus Godin.
Naast dit grachtenpand met de twee kolommen is een gedenksteen met ingekerfde tekst: "Zolang de herinnering leeft, is het leed niet voor niets geleden". Dit heeft betrekking op slavenhandel.

naam

Vervolgens liepen we naar Herengracht 514, het huis met beelden van twee Moren. Daarna gingen we naar het Amsterdams Stadsarchief. Er was een klein gedeelte over slavernij in Amsterdam, kaarten en logboeken van slavenschepen.
Zeer interessant is ook Herengracht 386, het Grachtenmuseum met een collectie over de ontstaansgeschiedenis van de grachten en de panden. Dit is toegankelijk met stadspas / museumjaarkaart .

naam

Hierna dronken we koffie in het mooie Hotel library, Herengracht 341.  Bekende schrijvers hebben hier gelogeerd en hun boeken gesigneerd.

We hadden geen tijd meer om de achterkant van het Paleis op de Dam te bekijken voor  beeltenissen van slaven. In het Paleis vergaderden slavenhandelaren en bestuurders van de stad over Suriname. Het begon te regenen en het was te donker om nog iets te kunnen zien. De rondleiding was geslaagd. Als er belangstelling voor is, zullen we dit vervolgen bij beter weer.

Ingrid Schütt/ ARJUNA


Geslaagd Jubileumfeest NOPPES 30 jaar!

naam

Zaterdag 28 okt 2023 hadden we met zijn allen een fantastisch Jubileumfeest! Buurtsalon Jeltje was van 15u 's middags tot 's avonds 22u bomvol (ca 80 gasten). FOTO MIDDEN Na de intelligente voorstelling Geld en Genoeg, van Dette Glashouwer, over het mondiale geldsysteem, deden we om terug te keren naar onszelf olv Floris een verbindingsspel met als thema De Vluchteling: we kozen een partner om mee op reis te gaan, en stelden ons het Beloofde Land voor, Utopia. Wat motiveert ons? Waar verlangen we naar? Waarvoor zijn we op de vlucht? Hoe ziet die betere wereld, ons Walden eruit (Noppes?) Valt het mee? Tegen? De vele gevarieerde antwoorden (in de vaas, midden) komen in de Jubileumkrant die binnenkort gedrukt wordt (je kunt je bijdrage nog inzenden naar info@medialounge.nl). We sloten af met een omhelzing: kom eerst maar eens bij mij, we gaan samen eten! FOTO LINKS Huda en Zeyd hadden heerlijk Syrische gekookt! Dewi (bovenin de foto links) hielp met uitserveren en de bar. FOTO RECHTS Smullen!

naam

FOTO LINKS De verschillende programmaonderdelen werden met verve aan elkaar gepraat door ceremoniemeesteres Willy van der Griendt (zalmkleurig; de dame met de mike is Jane van Lets Het Gooi). FOTO RECHTS Ex-Noppeslid Dette glashouwer deed een workshop / een-vrouws voorstelling over Geld. Ze nam ons mee op een reis van de VOC en Adam Smith naar de Rothchilds en de Centrale banken, van de goudstandaard naar het digitale geld, over meer en meer en genoeg. Nog steeds begrijpen we onze relatie met geld niet helemaal. Nog steeds wordt de gewone man bij de neus genomen, en tegelijkertijd stijgt de welvaart. Dat het rechtvaardiger kan en moet is ook duidelijk, de bestaansreden van Noppes. Dette is een fan van positive money en de circulaire euro. FOTO MIDDEN In de avond trad nieuw Noppeslid Frans Bloem op met een warm en intiem repertoire, Nederlandstalig, Engels en een beetje Frans - nou .. heel veel Frans (Bloem). Wat een entertainer! Vanaf de eerste noten hing de zaal aan zijn lippen. Songs van Aznavour, Dietrich, Sinatra: We Did It Our Way! (Doen we bij Noppes dus al 30 jaar). Met perfecte begeleiding op keys van Dennis en bij Wilde Bloem van Jonneke Siebrand. Wat is er veel talent bij Noppes!

naam

FOTO RECHTS Al om 15u brachten Marjan en Erica de sfeer erin met het door hun geschreven en gezongen Noppeslied. Iedereen haakte in, op de melodie van Bella Ciao. FOTO MIDDEN Met de leden kwamen ook gasten mee. Zoals Gerald van LetsPebbels, Ineke van LetsAlkmaar en Jane Van LetsHetGooi. En Joke Bakker van Buurtkamer Bellamy die een filmcrew van het Gewilde Westen mee had genomen. Het door Rinke (foto) gefilmde item over ons Jubileumfeest zal te zien zijn op Salto TV. FOTO RECHTS Na afloop van het Rijke programma werd er tot sluitingstijd flink gedanst (de camera kon de danspassen niet bijhouden) op muziek samengesteld door Gert, lid van de Feestcommissie (hulde!) die verder bestond uit Marjan en bestuursleden Erica (penningmeester Noppes) en Floris (voorzitter Noppes).

Laten we snel weer een excuus vinden om zo bij elkaar te komen! Echte rijkdom is geen currency maar community, en een goed feest.

Floris

naam

Feestcommissie. Van links naar rechts: FLORIS04, DOPHEIDE, MAGNANI, GERT. Schilderij door WINNIE. Foto MAGNANI.

naam

Dette Glashouwer

naam

Frans Bloem

naam

Willy van der Griendt


Wo 25-10-2023 Verslag Culinaire Thema-avond Vulkanen in De Havelaar

Onderwerp: Vulkanen. Via een groot scherm legde Fred (TEXEL) aan de hand van “links” uit hoe vulkanen ontstaan. Daniel (DR DAAN) had een experiment voorbereid: een nagebootste vulkaan door gebruik van rode ecoline en borrelend kokend water. 

naam

BEGONIA bracht zelfgemaakte wortelsalade met krentjes en appel mee.
ARJUNA zorgde voor lasagne (afgeleid van tectonische platen met magma).
Tineke presenteerde quagamole met nachos en kaas, in de oven bereid.
Als verjaardagstoetje tracteerde ARJUNA op roze en oranje tompoezen...
Er kwamen later nog een paar mensen binnendruppelen: JOKEB en deelnemers aan een Djembé workshop.
Na de maaltijd werd er gitaar gespeeld en “La tendresse” gezongen.

Verslag: ARJUNA, webredactie: GERT


27 sept 23 - Verslag Culinaire Thema-avond Aardbevingen

In De Havelaar werd de Culinaire Thema avond “Aardbevingen” op woensdag 27 sept. 23, bijgewoond door leergierige Noppes-leden en andere geïnteresseerden.

Ieder deed een gedeelte van de boodschappen en Daniël maakte wraps van falafel. AYUDAME  maakte een mixed salad.

naam

Als verrassing bakte ARJUNA maaltijd-loempia's …..na het thema “aardbevingen” .
ARJUNA hield de inleiding over “het ontstaan van aardbevingen”. Dit n.a.v. de actuele gebeurtenissen in Marokko en andere risicogebieden op de wereld.
Daniël legde  aan de hand van links uit, via het groot scherm, hoe aardbevingen zich ontwikkelen.
https://cloud.hoteldaan.nl/s/Ro96JY9xYnsWkHg (verschijnt na enkele seconden).

Als toetje liet Daniël een mars met botsende snickers zien, waarbij zichtbaar werd gemaakt wat er gebeurt bij botsende tectonische platen (zie filmpje).

naam

Het thema is aan te bevelen voor een volgende keer. We zouden dit thema dan kunnen uitbreiden met andere natuurverschijnselen.

Als iemand een ander voorstel heeft voor een onderwerp kun je dit melden.
De Culinaire thema-avond is de 4e week van de maand in De Havelaar.
Aanmelden door 5 nop over te maken naar ARJUNA,
Met dank aan iedereen die meegeholpen heeft!

Kosten 5 euro (eten)
17.00u samen hapjes maken n.a.v. het thema.
20.00u samen ruimen we op
In de Havelaar, Douwes Dekkerstraat 2

Verslag en onderste foto: Ingrid /ARJUNA
Bovenste foto: Pit Hermans
Webredactie: GERT


Wo 28 juni 23 - Verslag van de Culinaire Thema-avond De Octopus.

Op woensdag 28 juni was er in De Havelaar een Culinaire Thema-avond met een tiental Noppesleden en andere geïnteresseerden. Het thema was “De Octopus” n.a.v. een oproep voor een petitie tegen het kweken van octopussen, in met name Spanje.  Dr Daan gaf de lezing aan de hand van de aangegeven links in de petitie.

De populaire documentaire  “My Octopus Teacher “ heeft de hele wereld laten zien hoe bewust en intelligent octopussen zijn. Waar we ook kijken, er is steeds meer bewijs dat mensen de planeet delen met dieren die veel meer voelen dan we voor mogelijk hielden.

Vooraf waren “basispizza's” door Daniel gehaald. Ingrid kocht groentes en kaas zodat de gasten de pizza's  met een gemengde salade konden bekleden. Er zat geen octopus in! Zoals gewoon ligt het Culinaire gedeelte in het verlengde van het thema. Samen werd er opgeruimd.

naam


Vrij 12-5-2023 Noppes-Culinair met Verwenbeursje.

Dit keer een pot-luck-Culinair bij Noppes-Culinair. Deelnemers namen dit keer een gerecht mee voor drie personen.

naam

 

naam

Noppes Culinair werd voorafgegaan door een Verwenbeursje. MAGNANI heeft 6 mensen een vitaliserende massage gegeven, CHRISTIE deelde zelfgekweekte kruiden uit en daar zetten we thee van. THEODORA was er voor Bachbloesemtherapie en er was Tarot.

Wie waren er? GEYA, BIJSARA, TURTLE, KONTIKI, FCV, de organisator van het Verwenmarktje, 2 buurtbewoners, MAGNANI met introducé, THEODORA, KIKA, ZEN2TUX, REMBRAND, ELLEN, CHRISTIE.

naam


Wat werd er gehandeld? O.a een draagbare multispeler waar ook cassettes op gespeeld kunnen worden.

Verslag en foto's: MAGNANI
Webredactie: GERT

 

naam


19-4-2023 Verslag Culinaire Thema-avond: Geschiedenis Indo-Rock.

Woensdag 19 april hield BEGONIA (Pit) een  verhaaltje over Indorock, bij de vertoning van de concert-dvd van Andy Tielman (voorheen de Tielman Brothers).
Het idee ontstond door het overlijden van het laatste lid van een Indo-Rock Band van the Kiliaan-brothers, ooms van Ingrid.

naam


Daarbij werd samen Gado Gado, een Indische maaltijd gemaakt...., met zeer hete pindasaus ... Op de Indo Rock klanken was het tevens goed afwassen :)   (Pit)

naam


"Het was een zeer gezellige avond en het eten was goed, met kroepoek en emping" (vegetarisch).
Er waren 4 onverwachte gasten, waardoor het nog gezelliger werd.
In het najaar gaan BEGONIA en ARJUNA weer een muzikale thema-avond organiseren.

naam


Verslag: Ingrid
Webredactie: Gert


22-3-2023 Verslag Culinaire thema-avond Stijging Zeespiegel

De Culinaire-thema avond in de Havelaar van woensdag 22 maart was weer geslaagd!

Het thema was: "Zeespiegelstijging" door Klimaatverandering, gepresenteerd door Fred / TEXEL. De maaltijd lag in het verlengde van het thema: zeemenu met "Fruits de Mer" met rijst en garnalen kroepoek (Ingrid / ARJUNA) en een toetje van kwark met geklopte slagroom en ananas.  Als voorafje waren er witlofblaadjes gevuld met garnalen- en kreeftsalade, bereid door onze gaste Ria.

naam
Daarna gaf Fred een lezing over de stijgende zeespiegel. Hij vertelde over de achtergronden van de zeespiegelstijging en via het scherm werden er grafieken en plaatjes vertoond. De zeespiegelstijging is door het  broeikaseffect in de versnelling geraakt.
Het was een boeiende lezing, wat leidde tot een discussie, maar er ontstond ook trek in de maaltijd die inmiddels bijna aangebrand was....
Het was een gezellige en interessante avond.

Het concept van de Culinair met thema is:
– dat we rouleren: dat er voor een volgende keer iemand anders een thema bedenkt. Daarij doen we moeite om hapjes of een maaltijd te bereiden in de lijn van het thema.
- iedereen helpt mee en we ruimen samen op.

Wie bedenkt er een volgend thema? Wie zorgt voor de boodschappen en wil samen koken? Neem dan s.v.p. Contact op met ARJUNA

naam

Organisatie en verslag,
Ingrid/ ARJUNA

Je kunt je voetafdruk, jouw impact op het milieu meten door de volgende links aan te klikken:

•  https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatverandering/wat-is-je-co2-voetafdruk/

•  Ontdek jouw verborgen impact op de planeet.


22-2-23 Verslag Culinaire Tapas Thema-avond Kettingreactie in de Havelaar

Na de Corona tijd werd de Culinaire Thema-avond, georganiseerd door Ingrid / ARJUNA, weer opgepakt.

naam

naam

Dit keer was het thema " Kettingreactie”.
Eerder waren thema' s o.a. "The Brexit" , "Pulsevisserij"  "gezonde voeding",, “Plastic Soup”, "muzikale thema's`, een lezing over de Vredesmissies van de VN en RUILPLEK.

naam

Het menu bestond uit linzensoep en verschillende tapas, met z'n allen bereid.
De avond is voor iedereen toegankelijk en iedereen helpt mee.

naam


Dr. DAAN (Daniel), TEXEL(Fred) en ARJUNA (Ingrid) zijn aan het Thema  “Kettingreactie” gekomen, na een bezoek aan het Wetenschapsmuseum Nemo.
Na de soep gaf dr. DAAN (Daniel) een presentatie over het thema. Hij had een zelfgemaakt groot apparaat meegenomen: een knikkerbaan, die hij met trots demonstreerde en die veel bewondering oogstte van de deelnemers.

naam


Als je het leuk vindt om op een zondagochtend samen een museum te bezoeken, laat het dan weten. Misschien kunnen we naar aanleiding daarvan weer een wetenschappelijk thema bedenken.

Verslag: Ingrid Schütt / ARJUNA.
Foto's: Marjan / MAGNANI (1,3) en Ingrid (2,4,5)

Webredactie: Gert


Verslag 10-2-2023 - CULINAIR en presentatie Element door dr. Daan

Voordat de CULINAIR begon, gaf Dr Daan uitgebreid voorlichting over Element, een systeem van ledenbinding. De belangstellenden stonden er welwillend tegenover. En twee personen schreven zich in.

DOPHEIDE was ziek, maar SVAHA nam de hoofdmaaltijd op zich.

Tussen de gangen door werd er zoals gewoonlijk gehandeld. LEYDY leidde met verve een veiling. Nieuw lid SERENDIP introduceerde zichzelf. Na 50 jaar New York woont hij weer in Nedeland. Hij is performer en zanger. Hanneke probeerde meteen een Diner chantant te organiseren!

MAGNANI bracht het Noppescafé van woensdag 26 maart onder de aandacht (van 15.00-17.00 uur in het Noppeskantoor)

Verslag en foto's Marjan

naam

naam

naam

naam


Concept notulen ALV 25-1-2023 Algemene Ledenvergadering

Op woensdag 25 januari 2023 was in Buurtsalon Jeltje de Noppes ALV, oftewel de Algemene Ledenvergadering. Het was een constructieve bijeenkomst, zie de concept-notulen van Dopheide (Erica).

Ga naar Notulen rechts op de menubalk. Log in met je Noppes account.


Impressie CULINAIR 10 juni 2022

Ruim 20 Noppes leden en introducés bezochten de CULINAIR van juni 2022. Een ontspannen sfeer, geanimeerde gesprekken en ook verrassende ruilhandel.

De maaltijd begon met uitermate knapperige en lekkere pasteitjes van ASSIOPEA (Hanneke). TUNGSTEN (Frans) had heerlijke Thaise groenteschotel gekookt en bracht als toetje verrukkelijke Griekse yoghurt met mango.

Hartelijk dank. Ook aan de organisatie en de afwasploeg.

 

CulinairJnu22.1e.jpg

Verslag en foto's van GERT


Fotoverslag CULINAIR 8 april 2022

Culinair telde 25 deelnemers. Heerlijk gegeten van de salade van KONTIKI en de hoofdmaaltijd van DOPHEIDE.

TEUNTJE (Alwin) was jarig: 80. En energiek als altijd. Hij nodigde iedereen uit voor zijn feest op 9 april in de biologische boerderij De Boterbloem. Het was er heel gezellig.

naam

naam

naam

naam

naam

naam

Foto's van ARJUNA, ZEN2TUX en GERT. Verslag GERT.


CULINAIR 11-3-2022 super gezellig

De CULINAIR op 11 maart 2022 was heel sfeervol. Magnani maakt de volgende foto's:

 

naam

 

naam


CULINAIR van 10 september 2021 bij Jeltje goed bezocht en heel gezellig

Op vrijdag 10 september 2021 was er in Buurtsalon Jeltje een super gezellige Culinair! Fijn dat dit weer kan.

Rond 20 mensen waren aanwezig, waaronder enkele nieuwe leden. In de Grote Zaal van Salon Jeltje hadden ELLEN en ASSEOPEIA de eettafels feestelijk en netjes aangekleed. GRAFIEK en VERA zorgden voor een heerlijke maaltijd, en GIGI voor een heerlijk toetje.

De sfeer was heel levendig. Veel oude bekenden van Noppes die elkaar lang niet gezien hadden. Er was veel om over bij te praten.


Verslag Culinaire Thema avond 31-1-2020 in de Havelaar

Het thema luidde “wat is Zinvol Leven na veranderde omstandigheden?” van AYUDAME

Het ging over de situatie als je door je veranderde omstandigheden (verlies van werk door pensioen, lichamelijke condities), je leven opnieuw moet aanpassen en zinvol maken. De vraag was met name: "hoe vul ik dat stuk zinvol in?" en "wat is zinvol leven?

gitaristen Cul Thema Ingrid420.jpg

JOKEB vertelde over tijdig maatregelen nemen voor je oude dag.  Vooral op het gebied van wonen en zorg (voor elkaar).  Er bestaat een praatgroep over; meer info is aan haar te vragen. 
 
DR. DAAN liet een eigen video-opname zien hoe hij een hoge Alpenpas besteeg. Zich niet realiserende dat hij kort daarop moest opgeven. De dag na zijn terugkeer werd hij met spoed opgenomen in de Hart Intensive Care van het OLVG.
De discussie ging over hoe je eerst denkt alles aan te kunnen, en vlak daarop je realiseert misschien voor altijd een beperking te hebben.

Er volgden andere persoonlijke verhalen over veranderde lichamelijke condities en hoeveel impact die hebben op je leven.
AYUDAME vond de avond zinvol. De sfeer bevorderde dat men meer persoonlijke verhalen kon uitwisselen. Dat is op zich al goed. Fijn dat NOPPES zo`n plek kan zijn. 

AYUDAME vond het wel moeilijk om zo'n gesprek te leiden. Misschien kan er over het onderwerp nog eens doorgepraat worden. Als iemand een idee over een andere benadering heeft, dan hoort ze dat graag. Misschien kunnen we dit in het Noppeskantoor organiseren.

Het gezonde Culinaire gedeelte bestond uit stamppot met boerenkool, jus van champignons en uien met  vegetarisch - en  rundergehaktballetjes.
Het voorgerecht kwam van TEXEL: vers zelf gevangen en gerookte paling (van 1,5 kg) op toastjes.
Het dessert bestond uit yoghurt, kwark en vers fruit. Voor het eten werd er nog gitaar gespeeld en gezongen door Paul en Hans, gitaristen uit de buurt en Noppeslid BEGONIA.

Met dank aan Noppesleden en Buurtbewoners voor de hulp,  dank aan de Havelaar voor het gebruik van de ruimte en middelen.

Organisatie:
AYUDAME/ Fenneke en
ARJUNA/ Ingrid  (foto's)


BAN-vergadering Noppes 13 September 2019

Er is een nieuw kanditaat bestuur: Willem de Kler, Louis de Lagh, Floris en Eric. In principe zoekt dit kandidaat bestuur er nog enkele mensen bij. In totaal bv 6 of 7 mensen zou mooi zijn. Dit zouden zeker vrouwen mogen zijn, zodat de verhouding man/vrouw iets meer gelijk ligt. We hebben uitgebreid gesproken over het kantoor van Noppes. Aan de hand van de tekst die Eric gemaakt had. Het eerste idee was dat Louis (samen met Dr. Daan) een ICT Service begint vanuit het Noppeskantoor. Doel daarvan is dat het kantoor daarmee 25 uur per week bezet wordt. Er is gesproken over het gegeven dat Carlos van Agogo 3 dagdelen per week op het Noppeskantoor zit, maar dat zou wel te combineren zijn. Louis is vrij optimistisch over het idee van de ICT service. Hij zou het dan doen via Noppes- zakelijk en mensen zouden lid kunnen worden voor 20 euro per jaar (een koopje natuurlijk ten opzichte van alle officiële tarieven). Afgesproken is dat dit plan uitgewerkt moet worden (dus niet alleen als een vaag voornemen) voor het WG.

Bij de volgende vergadering van het WG (oktober) moet het plan meer uitgewerkt zijn en bij de vergadering daarna (November) moet het plan al enigzins draaien. Een tweede optie om de ruimte te behouden (en aan de eis van de 25 uur kantoorbezetting te voldoen) is het idee om de Noppes –ruimte samen te laten huren door Noppes en Agogo. Erica heeft de ganggenoten van de gang in het WG waar het Noppes-kantoor aan ligt al per mail een vraag gesteld of zij dit idee goed keuren. Een derde optie is, dat als we toch weg zouden moeten op het WG, dat we dan een alternatieve ruimte achter de hand hebben. Op 13-09-2019 werd vanuit Gebouw Tetterode een mail gestuurd waarin zij Noppes uitnodigden om naar een ruimte te komen kijken. Erica opperde dat er wel meer panden (ex-kraakpanden) zijn waar mogelijk een ruimte is voor ons. (men noemde ook de Nieuwe Anita).

We hebben ook gesproken over de ruimte aan de Arie Biemondstraat , waar zowel de kerk Heilig Vuur als de ED-ers inzitten. Misschien hebben zij wel ruimte vrij. Al zou het alleen maar zijn om pannen neer te zetten, want om elke maand in Salon Jeltje het eten te blijven doen is het fijn een plek te hebben die dichtbij is waar we de pannen op kunnen slaan. De dominee van dit gebouw heet Willemien van Berkum, een vrouw van 35 jaar. Ik zal jullie haar mailadres geven. Toevallig heeft Hed van Noppes (Hedwig van der Heijden) een expositie in dit gebouw de komende maanden. Al deze 3 opties met betrekking tot de ruimte van het WG dienen verder te worden uitgewerkt. Zoals als eerder gezegd: er is vanuit het WG interesse om de ruimte af en toe te reserveren om te vergaderen.

Patricia van zeefdrukkerij Roads wil wel lid worden van Noppes en Ceciliae van het WG heeft interesse getoond om daar te vergaderen met organisaties. - Volgende punt: de uren die in 2019 gewerkt zijn op het WG worden door Erica en Eric bijgehouden en in een lijst gezet: met de uren van 28-9 komen we al een eind in de buurt van de gevraagd 48 uur van dit jaar, maar we zijn er nog niet helemaal. Het wordt nu in kaart gebracht.


2 aug. 2019 Ban vergadering en Culinaire Thema avond

Als voorafje van de Culinaire Thema-avond was de BAN- bijeenkomst ( Bestuur en Actieve Noppesleden), op aanvraag van ZEN2TUX, die  2 maanden vakantie een te lange onderbreking  vond van de Noppes aangelegenheden.
 
 BAN2aug19.jpg
 
We waren op de Buurtboerderij in Westerpark en deze plek bleek een zeer geschikte locatie voor de gelegenheid te zijn. De maaltijd was goed en zeer verzorgd. We mochten in de huiskamer vd Buurtboerderij zitten i.v.m. de eventuele regen.
 
BAN2aug19II.jpg
 
De belangrijkste onderwerpen werden besproken, het verslag zal nog volgen onder het kopje Notulen.
ARJUNA / Ingrid


Vrijdag 31 mei 2019 Verslag Culinaire Thema ond

 De Culinaire Thema avond in de Havelaar met een super doe het zelf maaltijd (Gado Gado) onder de regie van ARJUNA.
Het Thema was “Hoe je stopt met plastic “. Er waren 16 mensen op afgekomen, ook vijf mensen van buiten NOPPES. Er werden schrikbarende films vertoond over de Plastic Soup in de Oceanen (over 30 jaar is er als we zo doorgaan meer plastic dan vis in de oceanen) en vogels en schildpadden die grote of kleine plasticdelen opeten. In de afgelopen 10 jaar hebben we méér plastic gebruikt dan in de 20e eeuw! Daarvan is dehelft voor eenmalig gebruik en wordt meteen weggegooid. Neem je eigen boodschappentas en fles etc. mee en koop geen in plastic verpakte spullen !

Rij31mei19Cul.jpg

TEXEL had twee youtube filmpjes uitgezocht.  De eerste film liet o.a. zien hoe jonge albatrossen midden in de stille oceaan omkomen omdat hun ouders ze (onwetend) plastic te eten geven. Best wel triest om te zien, maar Noppers zouden Noppers niet zijn als er vervolgens niet heerlijk chaotisch met elkaar gezocht werd naar oplossingen. Een aantal mensen schreven zelfs een aantal goede voornemens op papier.
Er werd weer gezamenlijk gekookt, afgewassen en opgeruimd. Gezellig, lekker en leerzaam!
Allen bedankt voor de samenwerking en dank aan ZEN2TUX voor het oplossen van de computer problemen.
TEXEL en MAGNANI

Rob31mei19Cul.jpg


Korte impressie Algemene Leden Vergadering (ALV) op 29 april 2019.

Omdat het Noppes bestuur heeft aangegeven niet verder te willen, was er een lijst met werkzaamheden die gedaan zouden kunnen worden om de club draaiende te houden. De ALV was een vruchtbare bijeenkomst, iedereen heeft aangegeven aan welke werkzaamheden zij een bijdrage willen leveren.

Fijn dat er zoveel bereidwilligheid is. Er heeft zich nog geen nieuw bestuur aangemeld, maar een begin is er. MOESTUIN heeft namelijk aangeboden om mee te gaan draaien in het bestuur.

ARIELLE, MIJLSTAP, ASSIOPEA, ELLEN, NULLA, MOESTUIN, OZZIEIVO,  CARLOZ, KIKA, MAGNANI, AMUSE, DOPHEIDE hebben zich tot dusver aangemeld voor een of meerdere activiteiten. 

Zie de rubriek Mededelingen voor 'wie wat' gaat doen voor Noppes en WG. Was je niet op de ALV, maar wil je je aansluiten bij een van deze werkgroepjes? Geef het door aan info@noppes.nl

Omdat het van belang is dat Noppes behalve huur te betalen ook bijdragen levert aan het onderhouden en in stand houden van het WG terrein, vragen wij om je ook hier voor in te zetten. Een lijst voor de werkbijdragen aan de vereniging WG is in te zien achter het kopje notulen op deze site.

DOPHEIDE


NOPPES 25 jaar! Verslag feest 4-11-2018 door ZIGEUNER (Lientje)

YESS,  NOPPES KAN HET NOG...: feest vieren met mensen van allerlei pluimage. Het geheel verliep vlekkeloos. Het startschot werd gegeven door wethouder Marjolein Moorman. 

BonneRoute440jpg.jpg

Hierna volgde een boeiend filmpje gemaakt door MAGNANI (interviews) en GERT (edit) over diverse leden. AJAM als idealistisch lid van het eerste uur, MION die leer hergebruikte om leren tassen van te maken. HENNEPEN legde uit hoe je aan de beste klussers kunt komen. KOEN zei dat bij hem thuis LETS met de paplepel werd ingegoten. CHI gaf een mooie Chi Kung uitvoering. J8COCO vertelde over Japans papiervouwen. ELLEN zei dat er ook een tijd was dat vrouwen langs kwamen op NOPPES beurzen met de vraag of  ze ook hun MAN konden ruilen. Ellen antwoordde op een gegeven moment met: Ja op het NOPPES kantoor, op dinsdagmiddag. Werner  kwam met boeiende verhalen over de beginjaren van NOPPES, met o.a. de Noppeskrant die aan ruim duizend leden bezorgd werd en de diverse verhuizingen van het NOPPES kantoor. Volgens WERNER is NOPPES ook bij een ouder ledenbestand, nog steeds een mooi netwerk waar mensen wat voor elkaar kunnen betekenen.

Het gezellig samenzijn ging voort onder het genot van appeltaart van HARTMAN en vijf zelf gebakken tarte tatins van HENNEPEN.

Er was een korte Qi Gong workshop van ARIELLE op stoelen. Het muzikale duo Pits&Puts (BEGONIA en REMBRAND) bracht country ten gehore. SUNCHILD zong het NOPPES lied op de wijze van 'Aan de Amsterdamse grachten'. Bij het optreden van EKEIRAM en FANDANGO lieten spontaan twee dames op hoge hakken de kunst van de flamengo dans zien. 

Het eten was zoals we dat van NOPPES gewend zijn, om je vinges bij af te likken, en dat deden we dan massaal: verrukkelijk kippenkluifjes van AMUSE, soep en salades van o.a. DOPHEIDE, en tot slot Franse kaas met druiven. 

Daarna trad de fantastische Alkmaarse straatband Aso op. Iedereen kon meezingen en heeft genoten. Dat vertelde SONGLIGHT mij (ik moest zelf helaas al eerder weg). Hiermee kwam dit prachtige feest ten einde. 

"Van ruilen komt huilen" leerde ik in mijn jonge leven. Niets is minder waar bij NOPPES, het is een mooie manier van verbinden.

'Last but not least', dank aan allen die aan het feest hebben meegewerkt. Ook aan de mensen die ik in het verslag niet noem. Het was een vrolijk samen-zijn.

ZIGEUNER (Lientje)

NoppesKrantjpg.jpg


13 jan. 2017 Nieuwjaarsbuffet

CuliNieuwj2017-1.jpg

Smullen in Salon Jeltje op een
sfeervol Noppes Nieuwjaarsbuffet.

CuliNieuwj2017-2.jpg
CuliNieuwj2017Sa.jpg

Op het menu stonden:
Toast met chutney
Kikkererwtenschotel
Kaas met druiven.

Foto's van Yolanda (Ayoveda).CuliNieuwj2017-4.jpg


10 jun 2016 - LETS-Talk: 14 Lets bezoeken Noppes - verslag door Lets Nijmegen

Noppes Culinair eten bij LETS Amsterdam, samen met andere ruilkringen

door: Ineke Boomman, LETS-Nijmegen

LETS Amsterdam organiseert elke maand een etentje voor haar leden. Op vrijdag 10 juni werden andere ruilkringen uitgenodigd voor dit culinaire evenement.Ineke en Maria van LETS Nijmegen waren erbij.

Veertien andere alternatieve muntverenigingen aten mee in Buurtsalon Jeltje, niet ver van het Vondelpark vandaan. Tussen de gangen door waren er een soort van LETS-TED-talks met ervaringen van de ruilclubs.

Noppes staat voor LETS Amsterdam en heeft een ruimte, die drie keer per week open is. Om dit te betalen wordt van de 450 leden zo’n 25 euro contributie per jaar gevraagd. Wel kun je al voor 1 euro een half jaar uitproberen of LETS iets voor jou is.

Een andere Amsterdamse ruilkring is ruilclub Pebbles. Hier word je met een klein bedrag lid voor het leven. Helaas heeft ruilclub Pebbles hierdoor veel slapende leden.

Veel LETS-kringen werken een beetje hetzelfde als LETS Nijmegen. In Hilversum ruilen ze met knikkers. In Drachten geven ze ook een gidsje op A6-formaat uit. In Purmerend zijn ze net begonnen. Onze buren in Arnhem bestaan al 20 jaar maar zitten een beetje in een dip door een dalend aantal leden en weinig bestuursleden. Veel kringen werken met Cyclos of een variant daarop en een aantal verenigingen zijn nogal aan het vergrijzen.

Daar heeft Time Bank, een platform waarbij kennis en vaardigheden worden verhandeld met tijd als ruilmiddel, geen last van. Een lid vertelt dat ze al 1500 geregistreerde gebruikers hebben, waarvan meer dan de helft in Den Haag woont. Volgens hun Engelstalige website staat een uur werk voor een uur tijd.

Arie uit Rotterdam begint met een compliment: “Top, wij werken mee aan de alternatieve economie.” Zelf doet hij dat met de Dam, de alternatieve munt voor Rotterdam. De Dam is vooral bedoeld voor ondernemende Rotterdammers: 75 % van de leden is ZZP-er. Ook niet-Rotterdammers kunnen lid worden. Een kernteam van zeven mensen wil de Dam groot maken.

Ook inspirerend is het verhaal van LETS Oostende, de enige aanwezig ruilclub van over de grens.

In deze kustplaats ruilen ze met schelpen en hebben ze de leus: Schelpen ja! Euro’s Neen!

LETS Oostende is voor de ganse Vlaamse kust en werkt met vaste evenementen zoals LETS Fashion, kledingruilfeest voor vrouwen en mannen, LETS Books, gratis boekenbeurs en LETS Zeppelin met muziekoptredens. Ze hebben ook een LETS-winkel en organiseren eens per maand een Veggie

(vegetarisch etentje). Om het Inter-LETSen tussen verschillende ruilkringen in België mogelijk te maken zijn zelfs twee betaalde krachten aangesteld. Leuk om te lezen op hun website zijn de vijf (slechte ) excuses om niet te LETSen.

Ineke vertelde over LETS Nijmegen als sociale club met veel actieve leden en ons Clarafonds, ruimte voor ledenbegeleiding en buddy’s; Maria over LETS-de-Luxe en Route des SEL.

Het was echt een leuk, lekker en inspirerend avondje in Amsterdam.

 

Ineke Bomman

 

 

 


22 jul - Noppes zomerbuffet

9 sept 2016 culinair met Noppeskunstenaars


2 mei - Noppes ontving Werkgroep kansarmen uit Antwerpen

Op maandag 2 mei ontving Noppes een delegatie van de opleiding Maatschappelijk werk uit Antwerpen (België) voor een informatieve lunch in het Noppeskantoor.

Lunch met Antwerpenaren in Noppeskantoor

Initiatiefneemster Johanna Verbert, vier medestudenten en een docent vroegen Noppes of een LETS een middel kan zijn in de strijd tegen kansarmoede. In de zin dat Noppes voor haar leden in veel gevallen makkelijker en veiliger is dan de eurowereld, konden we dit van harte beamen. Maar, een LETS is gebouwd op onderling vertrouwen en de bereidheid met elkaar te handelen, en dat vereist dus wel enig sociaal vermogen en ondernemerszin.

Op de foto: uiterst links Noppesleden Hanneke en Floris, drie studenten, Johanna Verbert, de docent, en Noppesleden Hans en Ariënne (van zakelijk Noppeslid Sauna Dacosta).