Naar Cyclos facebook
 
LOG IN! voor forum, lastminutes enz.
rekeningwoord
wachtwoord
 (voor rekeningtoegang klik hieronder)

GELD en ECONOMIE

De officïele sites van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt; en die van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB)

Kijk wat Mike Maloney heeft te zeggen over geld, (centrale) banken en nog veel meer .. in zijn Videos en zijn website The hidden secrets of money

Econoom Richard Werner maakte een documentaire over de invloed van de Japanse centrale bank op de Japanse economie: Princes of the Yen

Economix is een prachtig en helder comic-boek waarin de geschiedenis van de economie wordt verteld, van de 17e eeuw tot nu. Zie Economix: how our economy works (and doesnt work), in words and pictures. Wordt dit de eerste Nobelprijs voor een comic book?


Clarity Process met WINDE (Hanneke Sloof)

Interview met WINDE (Hanneke Sloof) over Clarity Process (CP). CP maakt onder andere gebruik van de ademmeditatie Quantum Light Breath.

"Adem diep door
Naar de bron van helderheid - ontdek
Je ware natuur. Het is de moeite waard."
Jeru Kabbal (1930 – 2000). 1. Wat is Clarity proces?
  Het Clarity proces, ontwikkeld door mysticus Jeru Kabbal voor mensen uit de westerse wereld, is een hele praktische weg om ‘helder’ te worden. Praktisch in de zin dat je allerlei verschillende technieken krijgt aangereikt om uit je denken te stappen en in het Hier en Nu te zijn. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Byron Katie, dan zie je dat zij 1 techniek aan de wereld heeft gegeven om je denken te doorzien en er niet in te geloven dat wat je denkt waar is. Een heel mooie techniek. Maar als deze techniek je niet ligt, kom je met Byron misschien niet verder. Bij Clarity worden zoveel verschillende technieken aangereikt, dat er altijd iets bij zit wat jou aanspreekt en jou helpt. Dat vind ik fantastisch.

En wat betekent ‘helder’ worden? Vanuit Clarity betekent dat dat je steeds meer leert zien wat er in jouw denkwereld speelt en waar het vandaan komt. En dat het Hier en Nu daar eigenlijk heel weinig mee te maken heeft. Het moment, dat is een ander woord voor het Hier en Nu, is er altijd en is vaak vol rust. Bij Clarity leer je contact te maken met het moment door middel van je zintuigen en meditatie.Je kunt ook zeggen: Clarity richt zich op twee dingen. Inzicht in je denkwereld en de werkelijkheid in dit moment, het Hier en Nu.

 1. Hoe ben je er toe gekomen?
  Ja, leuke vraag. Ongeveer 7 jaar geleden zocht ik altijd iets om te doen met Kerst omdat ik niet alleen wilde zijn. Ik had 2 keer een rebirthingtraining gedaan maar had daar de laatste keer een slechte ervaring opgedaan en wilde niet meer naar die organisatie. De enige die iets aanbood met Kerst was TSUKI. Dit is de organisatie van waaruit Taetske Kleijn het Clarity proces in de wereld zet. Zij is een student geweest bij Jeru Kabbal en zij heeft in Leiden, 15 jaar geleden, TSUKI opgericht. Ik deed de workshop ‘De Vlinder die dacht dat hij nog een Rups was’. Ik zat daar, ergens op het platte land in een zaal vol mensen, de oefeningen te doen en dacht ‘dit is het’. Ik ben er nooit meer weggegaan. Dit is mijn weg. Alles komt er in samen.


3. Wat heeft het met jou persoonlijk gedaan?
Ik vrees dat ik dat niet allemaal kan overzien en benoemen, maar ik doe een poging. Het belangrijkste is dat ik meer rust ervaar en ontspanning. En dat ik technieken heb om meer ontspanning te krijgen als ik gestrest ben.

Daarnaast heb ik veel meer inzicht gekregen in waar mijn patronen vandaan komen. Bijvoorbeeld, waarom ik ongeduldig ben, waarom ik veel en hard praat (ha ha ha), waarom ik altijd zo hard mijn best doe om ‘het goed te doen’. Ik ben daarvoor ver in herinneringen van mijn jeugd gedoken. Veelal ontstaan gedragspatronen als je nog heel klein bent, zelfs een baby. Als baby ben je volledig afhankelijk van je ouders (of andere verzorgers) omdat je letterlijk niets zelf kan. Als je honger hebt, als je jeuk hebt, als je moet plassen, kun je dat niet gewoon zeggen of het zelf doen. Je zult dus ‘alles uit de kast moeten halen’ om je ouders/verzorgers te vriend te houden. Dus als je moeder niet houdt van langzame kindjes en boos wordt elke keer als jij té langzaam bent, zorg je wel dat je snel wordt. Dit is een voorbeeld. Bij iedereen is het anders natuurlijk. Dit kijken naar je verleden, doe je vooral om te zien dat het toen nodig was je gedrag aan te passen, maar nu niet meer. Nu, als volwassene, kan ik ontspannen en mijn tijd nemen. En dat doe ik nu meestal, dankzij Clarity.

Ook heb ik geleerd contact te maken met dit moment, het Hier en Nu, waar ik het al eerder over had. Dat geeft zoveel rust.Het besef dat dit moment veilig is en vervullend, maakt dat veel zorgen en veel angsten verzachten. En op den duur zelfs kunnen verdwijnen. En voor mij heel praktisch: dan blijkt dat het prima is om een uur naar iemand te luisteren, zonder iets te willen veranderen aan mezelf of de ander. “Alles is goed”, zeggen we wel eens in een workshop. En zo is het.

 1. Welke resultaten zie je bij je klanten?
  Ik ben sinds 1 jaar in opleiding als Clarity Trainer en heb een reeks klanten mogen begeleiden. Het is echt een reisje dat ik samen met de klant maak. Wat ik zie gebeuren is dat klanten prachtige inzichten krijgen, na het doen van simpele Clarity oefeningen. Klanten oefenen in het dagelijks leven met nieuw gedrag en zien dat dat ook kan en zelfs fijn is. Dat het eigenlijk heel simpel is. En ik zie bij allemaal de rust intreden. Zeker aan het einde van een sessie, zie ik het hele lichaam in ontspanning.


5. Zijn er bijwerkingen?
Haha bijwerkingen. Alsof het een medicijn is. Een claritymedicijn.
Bijwerkingen: je gedrag verandert. Vaak vinden klanten dat een fijne bijwerking. En misschien dat er oude pijnen opkomen. Daar kijken we dan in de opvolgende sessie naar.
Ik denk niet dat er ‘bijwerkingen’ zijn, eerder dat je na de sessies terug kan vallen in je oude gedrag, je oude patroon. Om dat uit te leggen moet ik iets vertellen over het Onbewuste en dat is een heel verhaal. Ik probeer het kort te houden. Het onbewuste herbergt een hoop herinneringen uit je vroege levensjaren, die je als het ware weggeduwd hebt omdat je er liever niet meer aan denkt. Daarom noemen we het ook ‘het onbewuste’. Bij Clarity gebruiken we altijd de metafoor van de ijsberg. Je weet dat bij een ijsberg er slechts een klein topje boven het water uitstijgt. De rest zit onder water en bepaalt waar de ijsberg naar toe gaat. Daar heeft het bovenste topje geen invloed op. Zo is ook met het bewuste en het onbewuste deel van jou. Het bewuste deel is maar heel klein. Het onbewuste immens groot. Maar het onbewuste is zo sterk, dat het altijd bepaalt welke kant jij opgaat. Tenzij je er contact mee maakt en dat doen we met Clarity.

Dus als je bij mij als beginner komt en je gaat oefenen met nieuw gedrag, kan het zijn dat je onbewuste denkt ‘nee, dat gaan we dus echt niet doen, want dan krijg ik straf van mijn moeder’. Want het onbewuste bestaat o.a. uit herinneringen uit je jeugd. Dan kan het zijn dat je weer in je oude gedrag vervalt omdat er onbewust dit patroon is gecreëerd. Als je Clarity blijft doen, kan het gedrag blijvend veranderen.


6. Welke technieken gebruikt Clarity?
Er zijn veel technieken die we gebruiken. Maar bij een beginners sessie gebruiken we technieken waarbij je kijkt naar herinneringen zoals jij ze hebt onthouden en mag je fantasieën maken over hoe je het graag gewild zou hebben, zodat je niet alleen helderheid krijgt over wat je dwars heeft gezeten, maar ook de onderliggende oude verlangens gaat zien. We gebruiken ook technieken waarin je leert een spanning in je lichaam of een emotie er gewoon te laten zijn en er rustig bij te ademen. Daarna kijk je wat er is gebeurd met de spanningsplek of de emotie. Een ademtechniek. En ik gebruik vaak de oefening ‘Wat is nu? ‘ Hiermee help ik de klant d.m.v. zijn of haar zintuigen dit moment waar te nemen.

Van klanten krijg ik terug dat de claritytechnieken heel praktisch toepasbaar en eenvoudig zijn. Iedereen kan ze thuis doen.

 1. Zijn er nadelen?
  Nadelen niet. Het is echter niet de ‘makkelijkste’ weg om te gaan, omdat je naar binnen gaat. Je gaat kijken wat er in je zelf omgaat, welke pijn er is en welke verlangens. Sommige mensen willen dat niet of durven dat niet goed.


8. Wat heb ik vergeten te vragen?
De Clarity sessies duren ongeveer 1 uur tot max. 1,5 uur en kosten 35 noppes per sessie. Je kunt een enkele sessie doen om kennis te maken met het Clarityproces of een reeks van 5 sessies waarin je een bepaald onderwerp / ‘probleem’ van jezelf onderzoekt. Bij een reeks van 5 sessies, hebben we eerst een intakegesprek van ½ uur. Dat is gratis. Ik kan de sessies nu goedkoop aanbieden omdat ik nog in opleiding ben. Als je meer wilt lezen over het Clarityproces, kijk dan op Taetske’s website
ww.tsuki.org of kom eens langs.


Back to Basics

De herfstcollectie is binnen.  Naast bordeauxrood is er oranje en zachtroze. En verder aardetinten en camouflagetinten, zoals zwart, bruin, groen en beige.  Dierenprintjes en glimmertjes doen het nog steeds goed.

Aardperen groeien onder de grond. Met wat graafwerk kan je ze traceren en met een riek oogsten. Zwarte rammenas en  rapen trek je aan de bovengrondse plantdelen zo uit de aarde. In korte tijd is er weer een maaltje bij elkaar gescharreld. Van de verzamelde wortels en knollen kan je er een paar uitkiezen om te schillen en voor te proeven.

Een bijkomstig project voor dit seizoen is de waterhuishouding. Om het probleem van overstroming van de paden aan te pakken is er een kuil gegraven. Deze kan gaan dienen als waterput of als ontmoetingsplaats voor allerlei vogels. De kat komt er ook even bij zitten.

In  de maand oktober worden de appels geoogst. Eerst testen of ze al rijp zijn. De vrucht moet met een kleine draaibeweging los laten en de pitjes binnenin moeten donkergekleurd zijn. Dan is er nog de pomologie (leer van de fruitsoorten). Maar dat voert misschien wat ver.

ESTHERVH, september 2013.


Oogstfeest

De natuur beslist. Opeens liggen onder het halfhoge bladerdak forse vruchten verborgen. Het lijkt wel wat op een sprookje. Je bent aan het wandelen langs de paden
en daar -  verborgen tussen het groen - een monster van een pompoen. Dat geldt ook voor wat er zich boven je hoofd afspeelt.  De hopplanten en appelbomen
staan als stille coulissen her en der in de tuin.  En dan zijn ze er opeens :  hopbellen - alle planten bleken vrouwtjes te zijn-  en appels in overvloed.
 
Er is al nagedacht over de logistiek rondom de oogst. Timing, time-banking, ruilhandel, boekhouding,... dat soort zaken.  Maar het transport blijkt  een stevig
punt van aandacht te zijn en vraagt evenveel oplettendheid als de communicatie met mensen.  Hoe krijg je zulke reusachtige pompoenen naar Amsterdam?
Ook mankracht heeft zo z'n grenzen.
 
Gelukkig maar dat er dieren zijn. De worteltjes liggen kris kras door de tuin;  misschien is meneer de Haas  langsgeweest. De vogels hebben rijkelijk aan de
boontjes geplukt. Nog even proeven van de zwarte bessen en roze frambozen. Het gedempte geluid van de herfst brengt goede ideeën naar boven.
De pompoenen kunnen naar de ingang gerold worden en daar opgehaald met de bakfiets. En anders  blijven ze gewoon waar ze zijn.
 

Zowel appels als bosvruchten worden overdadig gegeten in alle soorten keukens.  Eerst  voorzichtig plukken, dan in een gietijzeren pan met veel kruiden tot een jam, compote of chutney stoven.  Opdienen in grote schalen met  hompen brood, cider en bier. Que la fete commence!

 
Esthervh, september 2013


Recycling

Het vogellijkje bungelt in de wind. De buurman heeft een lange stok in de grond gezet, op de punt van de stok een touw geknoopt en aan het uiteinde  van het touw hangt het beest. Zo dood als maar kan. Het zou een afschrikmiddel zijn tegen andere vogels.  Nu wordt de schade aan de jonge tuinboontjes beperkt, zo legt hij uit. Het ziet er allemaal wat somber uit.  Wel moet gezegd dat de man biologisch tuiniert.
 
Snel door naar het volgende lapje grond. De buurman om de hoek werkt volgens de permacultuur.  Een vorm van cultiveren in nauwe samenwerking met de natuur.  Wat het nou precies betekent, heb ik nog niet begrepen. Wel is tijdens een lezing op de tuindersvereniging  duidelijk geworden dat eenderde van  de oogst achter blijft. Dat is dan niet bestemd voor Albert Heijn en andere mensen. De oogst blijft voor dat deel gewoon op het land, zodat de vogels, de haas,
de egels en de slakken zich er te goed aan kunnen doen. Wat nog rest, verteert tot aarde.
 
Ik ben aangekomen bij ons perceel. Het geheel ziet er mooi uit. De paardenmest en de compost zijn naar het achterste stuk gebracht. Vooraan is een kruidentuin aangelegd.  In de vakken  met rijke grond groeien flinke bossen koriander en knolvenkel.  In de vakken met zanderige en schrale grond  staan kamille en tijm.  Een samenspel van aantrekkelijke bloemen,  eetbare planten, een kwantum positieve energie en rust.
 

Esther van Hemert, juli 2013.


Een baaltje rijst

Een baaltje rijst
 
Opeens moet er hard gewerkt worden.
Weer of geen weer, het onkruid wieden en de jonge planten beschermen. Er zijn meerdere gevaren. Vogels vormen een belangrijke groep. Zo hoog in de lucht zijn ze mooi en elegant. Maar 's morgensvroeg bij alle door hun aangerichte schade zijn ze toch eigenlijk heel vervelend. Omgewoelde stekjes en aangevreten bladeren kunnen al fataal zijn.
Ook slakken zijn een groep om rekening mee te houden. Je ziet ze niet altijd. Hun schutkleur is vaak perfect en ze verstoppen zich op plekken waar je niet altijd bij komt. Daarbij komen ze "en masse" - in grote getalen - om in korte tijd bij voorbeeld het wortelstelsel van de Basilicum om zeep te helpen. Weg Basilicum. Het plan ontstaat om "combinatieteelt" toe te passen. Twee gewassen worden naast elkaar gezet omdat de ene plant effectief is tegen de ziekten en plagen bij de andere plant. Dit vraagt kennis en ervaring die er nog niet is.
Last but not least is er dit jaar het koude voorjaar. Om de stemming er een beetje in te houden is Hop aangekocht. De plant heeft te maken met bier en de snelle groei en slingerende bewegingen geven een goed gevoel. Maar de overgang van de kas naar buiten kwam hard aan.  Haperende groei en bruine randen om de bladeren.  Met jute tegen wind en kou en met bamboestokken ter ondersteuning gaat ze ( de plant is een vrouwtje) het misschien wel redden.
Voor het leveren van voedsel en kruiden zijin de mogelijkheden van de moestuin dus nog even beperkt. Gelukkig is er als reserve altijd een baaltje rijst in huis. Op smaak gebracht met een handvol verse peterselie, bieslook, citroenmelisse en munt  in combinatie met een zachtzoete chutney kun je dan toch weer een dag overleven.
 
Esther van Hemert    
 


De groententuin van ESTHERVH

Nieuws van het platteland, maart 2013
 
Het ziet er naar uit dat de winter nog even aanhoudt.
De tuinkalender maakt duidelijk dat de twee appelbomen en de bessenstruiken
gesnoeid kunnen worden. Van de rabarberplanten kunnen er een aantal
"geforceerd" worden.  Om dit uitteproberen gaan er omgekeerde emmers
over de kroon van een paar planten. Het moestuinboek belooft met deze
actie zoete stengels die eerder in het voorjaar geoogst kunnen worden.
We gaan het zien.
 
Overigens is rabarber een groente die tegenwoordig vooral als fruit gebruikt
wordt. Het is gezond spul waar ook na het koken nog flink wat mineralen en 
vitamines in zitten. Om er een gerecht van te maken worden de stengels geoogst,
de bladeren afgesneden en alles gewassen en in stukken gesneden.
De Fransen eten op zon- en feestdagen graag taart als dessert. Een vlaai
gevuld met rabarbermoes lijkt me een mooi plan. Maar voor de komende zondag
moet ik iets anders verzinnen, want de rabarberpunten steken nog maar net
boven de grond uit.
 
In dit koude voorjaar gaan we voor Zuidvruchten, bij voorbeeld gedroogde
abrikozen of Tutti frutti. Doe 250 gram in een pannetje met een kaneelstokje
en een halve liter water. 20 minuten zachtjes koken en af en toe roeren met
een lepel. Oooo wat zal dat lekker zijn.

ESTHERVH

 

Bericht van het platteland
 
In de laatste week van januari 2013 is er hier een dikke laag sneeuw gevallen.
Zo 's morgensvroeg ziet het er nog netjes uit. Wel zijn er een paar dieren dwars
door de zaaibedden van de moestuin heengelopen. De een heeft een slepend spoor
gemaakt en is misschien wel een rat. De ander is een duidelijke viervoeter en kan
heel goed een haas zijn geweest. Het wordt tijd om een plan te maken voor het
zaaien, poten en planten.
 
Met als doel om een deel van de biologische groenten en fruit te leveren aan de
Noppesleden uit Amsterdam is het zaak om te kiezen voor een goed basispodukt.
Rijst doet het niet in het Nederlandse klimaat. Voor een graansoort is het stukje
grond te klein. Aardappelen doen het wel in deze streek, daar wordt een vak
voor gereserveerd. Het is handig om er groenten bij te zetten die je in dezelfde
periode kunt oogsten. Voor een smaakaccent komen er nog kruiden bij, in de rand
van de vakken en in aparte potten. 
 
Het hoofdgerecht is klaar. Als "pièce de resistance"  een vaste aardappel met
groenten en kruiden, dit alles van biologische teelt. Over de keuze van het nagerecht
volgt meer in het volgende nieuwsbericht.
 
ESTHERVH

 

2012Catricum-moestuin.jpg

2012Samen-dragen.jpg

2012Noppesgevel.jpgst

_DSC0088.jpg

_DSC0202.jpg

Een (ingekorte) fotoreportage van Marjan Genet.

Van groente op het land in Catricum tot een maaltijd aan de Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 60 in Amsterdam.


artikels

De groententuin van ESTHERVH
Het geld van de toekomst, Litaer
Sparende Genieter
Workshop - Meer doen met minder
Intuitief schilderen
Eten met muziek
Tarot consulten en personal coaching
Hanneke Sloof
Meer inzicht in je leven met IONA
Spel van STRO