facebook Naar Cyclos
LOG IN! voor forum, lastminutes enz.
rekeningwoord
wachtwoord
 (voor rekeningtoegang klik hieronder)

GELD en ECONOMIE

De officïele sites van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt; en die van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB)

Kijk wat Mike Maloney heeft te zeggen over geld, (centrale) banken en nog veel meer .. in zijn Videos en zijn website The hidden secrets of money

Econoom Richard Werner maakte een documentaire over de invloed van de Japanse centrale bank op de Japanse economie: Princes of the Yen

Economix is een prachtig en helder comic-boek waarin de geschiedenis van de economie wordt verteld, van de 17e eeuw tot nu. Zie Economix: how our economy works (and doesnt work), in words and pictures. Wordt dit de eerste Nobelprijs voor een comic book?


Lets handel

Een letssysteem bestaat uit een groep mensen, die met elkaar handelt door middel van punten.

Die punten zijn heel goed te vergelijken met euro's: daarmee wordt het handelen vergemakkelijkt en zelfs gestimuleerd. Bijvoorbeeld: Je koopt vandaag een computer en de tegenprestatie kun je later doen. Of eerder. Of aan iemand anders.

Noppes als letssysteem heeft de intentie om mensen meer handelsmogelijkheden te geven; dus om economisch te kunnen handelen zonder onder de voet gelopen te worden door de gevestigde orde. Binnen een letssysteem zijn handelingen mogelijk die doorgaans in de maatschappij geen kans krijgen. Vaak heel leuke dingen! Bekijk dit zelf eens in 'vraag en aanbod' van Noppes! Het noppessysteem is ook ideaal als springplank of try-out. Deze gedachte moet wel aan de basis hebben gestaan van het beleid van de Nederlandse overheid om letssytemen enige ruimte te geven.

Wat betreft belasting betalen is er het idée dat tot 3000 nop belastingvrij zou zijn.
Dit ligt niet zo duidelijk. Het is bij noppen, (en alle andere beloningen) precies hetzelfde als bij euro's.
Als iemand bijvoorbeeld zegt:"heel hartelijk bedankt, hier heb je een tientje, of een stuk taart", dan zijn dat in feite inkomsten.

Of daar belasting over betaald moet worden, dat moet (eigenlijk) per geval beoordeeld worden door de Belasting-inspecteur.
Zolang niet iemand meer dan 3000 nop omzet per jaar draait, zal de Belastingdienst niet  actief gaan controleren.
Een (zelfstandig) ondernemer moet, als het ondernemings-activiteit betreft, gewoon ook noppestransacties in de administratie en belastingaangiften opnemen.

Een ieder is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen belastingaangifte.

Heb je weinig tijd om diensten aan te bieden, dan zou je goederen te koop kunnen zetten. En met de opbrengst dus weer voordelig hulp inhuren!

Het moet wel heel duidelijk gesteld worden dat het gaat om het handelen en niet om je saldo. Als je een hoog saldo hebt, dan wil dat niet zeggen dat je het goed doet. Het gaat namelijk om je omzet! Durf te handelen! Bij Noppes is het elke dag koninginnedag. Bij Noppes ben je kleine zelfstandige. Alleen omzet telt.

Samengevat: Het is echt niet voor niets dat er zoveel aspirant leden zijn voor Noppes: iedereen heeft er iets aan!

Het bovenstaande is natuurlijk goed nieuws. Maar er kleven wel wat voorwaarden aan het systeem. Als je niet handelt dan levert je deelname geen voordeel op, sterker nog: je moet bijdragen in de kosten die gemaakt worden om het systeem gaande te houden. De kosten zijn 3 noppen van je positieve saldo per maand. Reden te meer om niet met je noppen te blijven zitten, maar actief te handelen. Daarvoor is Noppes ook bedoeld!