Naar Cyclos facebook
 
LOG IN! voor forum, lastminutes enz.
rekeningwoord
wachtwoord
 (voor rekeningtoegang klik hieronder)

GELD en ECONOMIE

De officïele sites van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt; en die van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB)

Kijk wat Mike Maloney heeft te zeggen over geld, (centrale) banken en nog veel meer .. in zijn Videos en zijn website The hidden secrets of money

Econoom Richard Werner maakte een documentaire over de invloed van de Japanse centrale bank op de Japanse economie: Princes of the Yen

Economix is een prachtig en helder comic-boek waarin de geschiedenis van de economie wordt verteld, van de 17e eeuw tot nu. Zie Economix: how our economy works (and doesnt work), in words and pictures. Wordt dit de eerste Nobelprijs voor een comic book?


29 jan 2017 zondagmiddag. 2 Verslagen bIodanza en dance

Een hele sfeervolle en gezellige dansmiddag in Salon Jeltje met een mooie opkomst van Noppes leden en introducees. Vera (THIKA) stak de loef af met een orginele biodanza workshop. Daarna draaide dj Gert (GERT) swingende nummers waar lekker op gedanst werd.

20170129GreenDance420.2.jpg
Biodanza  gaat over ‘de magische mix van muziek, dans, ontmoeten en zijn’. Biodanza werkt niet met voorgeschreven pasjes, dansers volgen hun gevoel en creëren hun eigen beweging. Volgens Vera komen mensen die veel biodanza doen vaak lekker in hun vel te zitten. Ook ervaren ze vaak meer energie, creativiteit, plezier en verbinding in hun leven. Vera had een hele mooie workshop samengesteld. Puur fijn om mee te maken.  www.biodanzametvera.nl

In het dance gedeelte was er een relaxte, opgewekte en soms uitgelaten sfeer. Te horen was een mix van recentere muziek als Avicii / Hey brother / Levels; Chris Malincha / So good to me; Arnum van Buuren / What I feel en krakers als Prince / 1999; Zucchero / Guantanamera; Wes / Awa Awa; Los Lobos / LaBamba; Stones / Miss you. 

Dat gaan we vaker doen.
Verslag en foto's Gert

 

20170129Dance420....jpg

Verslag Lientje (ZIGEUNER) 29 januari 2017 Biodanza en Dance:

     Nadat we in Salon Jeltje eerst de vele tafels en stoelen aan de kant hadden gezet, kwam er een prachtige dansvloer te voorschijn. Lichtjes, slingers en ballonen werden opgehangen. Weldra kwamen de dansers binnenlopen.  2 daarvan hadden nog nooit een Biodanza-workshop ervaren. Extra uitdaging voor Vera. Nadat we ons in de kring voor gesteld hadden, begonnen we de workshop. De 5  kwartier waren helaas zo voorbij.

Terwijl er allerlei heerlijk meebrachte versnapperingen klaar gezetwerden, begon Gert zijn deel van de middag. Heerlijk vrij bewegen op muziek, iedereen genoot zichtbaar!

20170129 Da3a.jpg

Wat super  fijn dat het bestuur aan de dansers  heeft gedacht,  toen bleek dat er nog dagdeel voor  de huur niet ingevuld was....Dank  je wel namens alle dansers en creators,   wij  hebben deze middag met  zijn allen omarmd.....
Lientje


13 jan. 2017 Nieuwjaarsbuffet

CuliNieuwj2017-1.jpg

Smullen in Salon Jeltje op een
sfeervol Noppes Nieuwjaarsbuffet.

CuliNieuwj2017-2.jpg
CuliNieuwj2017Sa.jpg

Op het menu stonden:
Toast met chutney
Kikkererwtenschotel
Kaas met druiven.

Foto's van Yolanda (Ayoveda).CuliNieuwj2017-4.jpg


11 november 2016 Markt en Culinair

OP DE MARKTZIJN UW NOPPEN NOG MEER WAARD! Markt en culinair 11--11-2016.
De toch heel ruime Jeltje-zaal was bij nader inzien niet zo van elastiek als was gedacht, dus er moest nog even geïmproviseerd worden om alle marktlui een plek te geven. Maar ziedaar, dat lukte, al was het nu wel héél vol met ook nog tafels voor twee-en-dertig eters. Er moest dan ook behoorlijk gezigzagd worden om van A naar B te komen. Vanwege de markt was het al vroeg een gezellig geroezemoes. Het aanbod was divers, zelf ging ik zielstevreden naar huis met een boek van Heinrich Bóll. Mijn gasten waren diep onder de indruk van de kookprestaties van Amuse, en niet ten onrechte. Één van hen beiden vroeg ongelovig aan haar of zij ook alle boodschappen had gedaan. Ja dus. Leuk als mensen zich realiseren wat er allemaal bij komt kijken! Gelukkig waren er op voorzitterlijke aansporing ook nu weer ruim voldoende afwassers en opruimers. Dankdank! Assiopea


10 jun - LETS-Talk: 14 Lets bezoeken Noppes - verslag door Lets Nijmegen

Noppes Culinair eten bij LETS Amsterdam, samen met andere ruilkringen

door: Ineke Boomman, LETS-Nijmegen

LETS Amsterdam organiseert elke maand een etentje voor haar leden. Op vrijdag 10 juni werden andere ruilkringen uitgenodigd voor dit culinaire evenement.Ineke en Maria van LETS Nijmegen waren erbij.

Veertien andere alternatieve muntverenigingen aten mee in Buurtsalon Jeltje, niet ver van het Vondelpark vandaan. Tussen de gangen door waren er een soort van LETS-TED-talks met ervaringen van de ruilclubs.

Noppes staat voor LETS Amsterdam en heeft een ruimte, die drie keer per week open is. Om dit te betalen wordt van de 450 leden zo’n 25 euro contributie per jaar gevraagd. Wel kun je al voor 1 euro een half jaar uitproberen of LETS iets voor jou is.

Een andere Amsterdamse ruilkring is ruilclub Pebbles. Hier word je met een klein bedrag lid voor het leven. Helaas heeft ruilclub Pebbles hierdoor veel slapende leden.

Veel LETS-kringen werken een beetje hetzelfde als LETS Nijmegen. In Hilversum ruilen ze met knikkers. In Drachten geven ze ook een gidsje op A6-formaat uit. In Purmerend zijn ze net begonnen. Onze buren in Arnhem bestaan al 20 jaar maar zitten een beetje in een dip door een dalend aantal leden en weinig bestuursleden. Veel kringen werken met Cyclos of een variant daarop en een aantal verenigingen zijn nogal aan het vergrijzen.

Daar heeft Time Bank, een platform waarbij kennis en vaardigheden worden verhandeld met tijd als ruilmiddel, geen last van. Een lid vertelt dat ze al 1500 geregistreerde gebruikers hebben, waarvan meer dan de helft in Den Haag woont. Volgens hun Engelstalige website staat een uur werk voor een uur tijd.

Arie uit Rotterdam begint met een compliment: “Top, wij werken mee aan de alternatieve economie.” Zelf doet hij dat met de Dam, de alternatieve munt voor Rotterdam. De Dam is vooral bedoeld voor ondernemende Rotterdammers: 75 % van de leden is ZZP-er. Ook niet-Rotterdammers kunnen lid worden. Een kernteam van zeven mensen wil de Dam groot maken.

Ook inspirerend is het verhaal van LETS Oostende, de enige aanwezig ruilclub van over de grens.

In deze kustplaats ruilen ze met schelpen en hebben ze de leus: Schelpen ja! Euro’s Neen!

LETS Oostende is voor de ganse Vlaamse kust en werkt met vaste evenementen zoals LETS Fashion, kledingruilfeest voor vrouwen en mannen, LETS Books, gratis boekenbeurs en LETS Zeppelin met muziekoptredens. Ze hebben ook een LETS-winkel en organiseren eens per maand een Veggie

(vegetarisch etentje). Om het Inter-LETSen tussen verschillende ruilkringen in België mogelijk te maken zijn zelfs twee betaalde krachten aangesteld. Leuk om te lezen op hun website zijn de vijf (slechte ) excuses om niet te LETSen.

Ineke vertelde over LETS Nijmegen als sociale club met veel actieve leden en ons Clarafonds, ruimte voor ledenbegeleiding en buddy’s; Maria over LETS-de-Luxe en Route des SEL.

Het was echt een leuk, lekker en inspirerend avondje in Amsterdam.

 

Ineke Bomman

 

 

 


22 jul - Noppes zomerbuffet

9 sept 2016 culinair met Noppeskunstenaars


2 mei - Noppes ontving Werkgroep kansarmen uit Antwerpen

Op maandag 2 mei ontving Noppes een delegatie van de opleiding Maatschappelijk werk uit Antwerpen (België) voor een informatieve lunch in het Noppeskantoor.

Lunch met Antwerpenaren in Noppeskantoor

Initiatiefneemster Johanna Verbert, vier medestudenten en een docent vroegen Noppes of een LETS een middel kan zijn in de strijd tegen kansarmoede. In de zin dat Noppes voor haar leden in veel gevallen makkelijker en veiliger is dan de eurowereld, konden we dit van harte beamen. Maar, een LETS is gebouwd op onderling vertrouwen en de bereidheid met elkaar te handelen, en dat vereist dus wel enig sociaal vermogen en ondernemerszin.

Op de foto: uiterst links Noppesleden Hanneke en Floris, drie studenten, Johanna Verbert, de docent, en Noppesleden Hans en Ariënne (van zakelijk Noppeslid Sauna Dacosta).


13 apr - ALV 2016 Nieuw bestuur, nieuw erelid, en meer

De Noppes ALV 2016 werd bezocht door ongeveer 25 leden. Op de vergadering werd ondermeer het huidige bestuur herkozen en trad Ellen toe. Het bestuur bestaat nu uit 4 personen, voorzitter Floris, penningmeester Erica, secretaris Mariska en kandidaat algemeen bestuurslid Ellen.

ALV 2016: Bestuursleden Erica en Ellen; Erelid Marjan en ALV-voorzitter Fred

Op de ALV 2016: de bestuursleden Erica (uiterst links) en Ellen (per ALV meelopend bestuurskandidaat), middenrechts Marjan die Noppes-erelid werd, de bijbehorende ere-oorkonde (van de hand van Arjuna) en ALV-voorzitter Fred (uiterst rechts). Foto's: Gert

ALV-3-460-4.jpg


12 feb - Waarderingsculinair voor alle Noppers!

Het was een waardevol waarderingsdiner daar op die bijzondere vrijdag in februari in Salon Jeltje. Buiten was het koud, maar binnen gloeide de gastvrijheid en zoemde de gezelligheid.

12-2-16 DSC_3337 - 440.jpg

Ik schat dat zo’n 35 mensen zich hadden verzameld. De meesten waren uitgenodigd door het bestuur omdat ze veel voor Noppes hebben betekend en anderen waren uit zichzelf gekomen.

Voordat de maaltijd begon, nodigde FLORIS 04 ons uit om in drie stappen waardering te oefenen: eerst moesten we onze buurman m/v eens flink knijpen om ons te reinigen van eventueel nog aanwezige valsigheid; daarna vertelden we aan hem of haar wat we zo in elkaar waarderen, om te eindigen met een stevige knuffel. De rest ging vanzelf. De bladerdeeghapjes met Roquefort van ASSEIOPEA lagen al klaar op prachtig gedekte tafels. Even later kwam AMUSE met een “voorname” champignonragout met rijst en wortelsla op de proppen die mij deed verlangen naar een vakantie in Frankrijk.

12-2-16 DSC_3321 - 440.jpg

De uitsmijter was een enorme witte smeuïge pudding-heuvel van ELLEN. Deze wonderschone vorm deed mij dan weer hunkeren naar het glooiende besneeuwde berglandschap van het Duitse Winterberg-Niedersfeld. Laat dat nou de plaats zijn waar onze collega-Nopper Erik zijn Centrum Savita heeft gesticht. Aan mijn tafel werd dan ook druk gesproken over de speciale Noppes week met allerlei activiteiten die  in Savita gehouden wordt (van 27-2 tot 5-3).

12-2-16 DSC_3396 - 440.jpg

Daarna konden Noppers initiatieven of een gericht aanbod onder de aandacht brengen.

ARJUNA vertelde van de culinaire avonden op dinsdagavond in de  Havelaar. KLAARTJE en KONTIKI  deelden hun positieve ervaringen in de Havelaar van de afgelopen keer en bedankten Dr.DAAN die daar roerende filmpjes had vertoond over Orka’s en walvissen.

Wat stuwen de organisatoren en deelnemers van beide culinaire avonden de kwaliteit toch op tot grote hoogte! Wat een teamgeest blijkt er te zijn binnen Noppes en wat vind ik het stimulerend dat er voor iedereen zo’n grote keuze is uit het aanbod van activiteiten.

12-2-16 DSC_3358 - 440.jpg

De laatste spreker was trouwe bezoeker TEUNTJE die zijn fietsenpark onder de aandacht bracht. Noppes barst van de vakmensen en zo leer je ze nog eens kennen.

Daarna was het de beurt aan het afwasteam en alle mensen die zich op de voorgrond of op de achtergrond verdienstelijk hebben gemaakt om deze avond tot een succes te maken. Complimenten voor dit verrassende initiatief. Dit smaakt naar meer!

Verslag: KONTIKI
Foto’s: CREATIEF (Sandra Bos)


29 jan - Nieuwjaarsborrel Noppes!!

Oftewel de NY lounge!  Bij binnenkomst overviel me een niet Noppesachtige sfeer. Allemaal vreemde gezichten en veel mensen met eigentijdse kleding (niet de recycling mode die Noppesleden kenmerkt) en een buitengewone mengeling aan leeftijden en accenten.  Ah, ik had even niet meegekregen dat het een mix was met Buurtsalon Jeltje en de Huurdersvereniging Oud-West die ook hun NY hadden!


29-01-2016Band440.jpg


Met deze wonderbaarlijke mix van mensen had het iets ongelooflijks bijdetijds! Het was heel druk, niemand hoefde elkaar te kennen, de sfeer was hartelijk en goedmuts en daardoor straalde van deze meeting een heel sympathieke buurt- en mensverbindende functie af. En wij Noppers genoten ook erg van het feit dat we een keer weer helemaal in de maatschappij waren beland. Zo leek het althans, ik weet niet of ik veel Noppers met niet Noppers zag praten, maar ik zag wel veel gelukkige Noppers.

 

29-01-2016ZaalII440sh.jpg

 

Ik ga het niet over de hapjes hebben: die waren helemaal te gek. In overdaad aanwezig, geen doorsnee borrelhapjes (ja natuurlijk:  ze waren door Mariska gemaakt!) hoog in kwaliteit en zich onderscheidend door originaliteit.

29-01-2016Tafel440..jpg

Ik betreurde steeds meer dat ik zo laat gekomen was. Steeds hoorde ik weer dat een van de bestuursleden van Noppes n.l. Floris Hollestelle  een bijzonder leuke NYspeech had gehouden. Optimistisch, positief en grappig,  wat een boel talenten huizen er in ons Noppers toch. Ik vond de borrel heel geslaagd en vrolijk, ik wil graag weer snel een NYborrel. Waarom niet iedere maand?  Op de nieuwjaarsborrel van Noppes!!

FredWillyFred440.jpg

Verslag: Klaartje / Willy. 
Foto's: Gert

Muziek: Begonia's trio met Griekse muziek.


2015 - Dam (Rotterdam) te gast bij Noppes

Afgelopen 11 september bezochten onze LETS-vrienden uit Rotterdam - van rotter-dam.nl en de dam - Noppes-culinair (Salon Jeltje). Gasten waren Arie Smitskamp en Harry te Riele.

RdamLets sept2015 de Rotter-Dammers

Revolutie

Harry gaf een speech over de veranderingen in de officiële geldsystemen, in zijn ogen vergelijkbaar met de 'Energiewende' en de veranderingen in de automobielindustrie. Burgers willen weer medezeggenschap over (hun) geld, kort gezegd, en deze trend begint langzaam maar zeker overal momentum te krijgen. Noppes en Rotter-Dam zijn daarin de pioniers.

Warm geld

Na afloop spraken Harry en Arie in de discussie met Noppesleden hun bewondering uit over de warmte die onze maandelijkse bijeenkomst uitstraalt. Rotter-dam zou ook graag zo en in zulke getalen bij eenkomen. Een beetje jaloers dus. Van hun groeicijfers kunnen wij dan weer dromen ... in 2 jaar tijd zijn zij net zo groot gegroeid als oudere broer Noppes. Hoe belangrijk is groei? Noppes en Rotter-Dam zien beiden in groei een manier om de handel levendig te houden; voor Noppes kan het ook een manier zijn om de vereniging te vernieuwen. We spraken ook over kwesties als het ledenbestand (Rotter-Dam heeft veel zzp'-ers), over transacties (Dammers blijken elkaar naast 'Dam'-klussen ook euro-klussen te gunnen) en samenwerken: Rotter-Dam wil graag met ons als vrienden optrekken. Onder onze leden waren er enkelen die het wel zien zitten om een zusterclub van Rotter-Dam te worden en in één database van Cyclos te kruipen. We zouden als eerste stap 'zusje' Amster-Dam kunnen opzetten, een nieuwe LETS naast Noppes waar alle huidige Noppers lid van (kunnen) worden. Klein probleempje: noppen zijn niet zomaar converteerbaar naar Dammen.

Stichting vs Vereniging

Er kwam uiteraard nog meer aan de orde, we kunnen veel van elkaar leren, maar de ruimte is beperkt. Het succes van Dam ligt zeker mede aan de bezieling van het stichtingsbestuur. Die bezieling krijgt bij Rotter-Dam meer bescherming dan bij Noppes: Rotter-Dam is een stichting en niet - zoals wij - een vereniging.

Rotter-Dam, we houden contact!

Door: FH


2015 - Dank ARJUNA, TEXEL, FINA en ..

 Een geslaagd feest voor ARJUNA, TEXEL en FINA

Het was me het feestje wel, eind oktober 2015, om ARJUNA, TEXEL en FINA te bedanken voor hun jarenlange niet aflatende inzet voor Noppes, respectievelijk als voorzitter, secretaris en boekhouder.
Zo konden we weer eens merken hoeveel talenten er bij Noppes zijn.
Toen ik rond enen in de zaal binnenkwam was het een blijmoedige chaos van heel veel heel hard werkend volk, druk bezig met de uitermate feestelijke versieringen en overige voorbereidingen.
Diep van binnen vroeg ik me wel stilletjes af of die chaos nog wel goed zou komen.
Geheel ten onrechte: om drie uur was alles perfect en in orde om de eregasten te ontvangen. Er bleek een prachtig programma in elkaar gezet en de beide ceremoniemeesters leidden dat alles met charme en vaste hand in goede banen. In de drie workshops zetten velen zich enthousiast aan de arbeid; de interviews gaven een kijkje in de geschiedenis; het feestlied klonk prachtig – zie en beluister het vierkoppig koor hier in het filmpje op het Noppesfacebook – en het refrein werd enthousiast meegezongen. En natuurlijk waren er – terecht! – veel warme woorden voor de drie betrokkenen, maar ook voor MAGNANI die zo vaak zo'n steun op de achtergrond is geweest.
Ook de lekkere hapjes en de vlotwerkende bar- en keukenploeg droegen bij aan het geheel.
Aan het eind van het officiële programma werd er nog uitbundig gedanst.
THULE en DOPHEIDE, die de zaak op touw en in de steigers hebben gezet: ik vond het heel erg geslaagd, en ik ben vast niet de enige!.

ASSIOPEA

Het "waarderingsfeest wordt donderdag 19 november om 21.30 uur uitgezonden door Salto tv1, gemaakt door "het Gewilde Westen".
Ook hier te zien in uitzending gemist. (Hoe lang weten we niet.)


2015 - Studiedag Noppes, Makkie, Zuiderling, etc ...

Agenda Stad, Qoin en het ministerie van BZK (initiatiefnemer van o.a. doedemocratie.net) organiseren drie studiedagen waarin gemeenschapsmunten centraal staan. Dit soort currencies - munten, punten, tijdseenheden - worden steeds vaker ingezet om niet alleen financële, maar ook sociale en ecologische doelen te bereiken. Vorige week was de aftrap in de Meevaart (Indische buurt, niet ver van het Makasserplein, waar de wieg van de Makkie staat).

Deelnemers

Noppes was er bij, samen met de Makkie, de Zuiderling (uit Rotterdam-zuid; mooi ontworpen papiergeld) en Samen Doen (regio Tholen en Bergen-op-Zoom; munt: de posito, inclusief betaalpasjes) om iets te vertellen uit de praktijk. Deelnemers c.q. toehoorders waren o.m. vertegenwoordigers van andere munten (er was iemand van LETS-Hoogeveen), beleidsmakers en wetenschappers.

Eigen broek ophouden

In een boek van Lietaer (The Future of Money) zei Henk van Arkel (STRO, Cyclos) ooit: 'Zonder euros kun je geen alternatieve munt overeind houden.' (Henk draaide niettemin, zoals we weten, de subsidiekraan voor Noppes ruim 5 jaar geleden dicht.) Dit bleek ook de hamvraag voor alle betrokkenen deze middag: dat een gemeenschapsmunt waarde toevoegt, daarover waren allen het eens - maar hoe krijg je een alternatieve munt zo ingericht, dat hij zijn eigen broek kan ophouden?

Noppes weet het ...

Uw redacteur (Floris04).


3000 Amsterdammers ooit lid van Noppes?

200 (ex)leden van Noppes

"Alle leden en ex-leden opgeteld, zitten we inmiddels misschien op 3000."

MAGNANI