facebook Naar Cyclos
LOG IN! voor forum, lastminutes enz.
rekeningwoord
wachtwoord
 (voor rekeningtoegang klik hieronder)

GELD en ECONOMIE

De officïele sites van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt; en die van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB)

Kijk wat Mike Maloney heeft te zeggen over geld, (centrale) banken en nog veel meer .. in zijn Videos en zijn website The hidden secrets of money

Econoom Richard Werner maakte een documentaire over de invloed van de Japanse centrale bank op de Japanse economie: Princes of the Yen

Economix is een prachtig en helder comic-boek waarin de geschiedenis van de economie wordt verteld, van de 17e eeuw tot nu. Zie Economix: how our economy works (and doesnt work), in words and pictures. Wordt dit de eerste Nobelprijs voor een comic book?


NOPPES is een Amsterdams Ruilnetwerk voor diensten en goederen


Bekijk de Noppesflyer

Voelt je je aangesproken? Word dan proeflid voor 1 euro en probeer onze LETS-cirkel een half jaar uit. Kijk op de agenda (rechterkolom) voor onze activiteiten en kom een keer langs op ons kantoor of bij een van de eetavonden (Buurtsalon Jeltje). Je zult je snel thuis gaan voelen, en we leggen je meteen uit hoe Noppes werkt.

fred zeilen 2017

Wat is LETS?

De LETS-tijdlijn / nullijn / aantal transacties: 

Noppes nullijn

Bij een LETS is de som van de saldi van alle leden altijd o. Het gaat dus niet zozeer om je saldo, maar veel meer om het aantal transacties dat je doet. Hoe meer leden en hoe meer handel, des te groter (en warmer) ons cirkeltje. De som van de saldos is altijd nul - maar die van de leden en hun transacties zeker niet!


AMUSE: Noppes maakt dat ik me rijk voel. En waarom?

Omdat ik door te koken, te chauferen en bestuurslid te zijn, me kan permitteren om:

Naar Zigeuner (Lientje) te gaan voor mijn lastige voeten. (Ze is echt heel goed).

Heerlijke walnoten, en  lavendelolie te kopen tegen noppen, en in dit geval de olie ook in Euro's bij Shava. Hij moet de olie ook in Euro's betalen,maar die is dan ook van een geweldige kwaliteit en stukken goedkoper.

Emiel, Shava is ook degeen die mijn vlonder in de olie heeft gezet voor noppen. 

Laat ik vooral Bob (Checkus) niet vergeten met zijn creatieve oplossingen voor alle huis,tuin en keukenklussen.

Ieder jaar is Mstof (Karin) degeen die op professionele wijze mijn warrige boekhouding verzorgt en me tips aandraagt.

Ben ik in de lappenmand of weer eens door mijn rug is Tommie(Wanda) mijn reddende engel.. 

Snap je waarom ik me rijk voel bij Noppes?

Al die bovenstaande noppers... en sorry voor degeen die ik vergeet,  heel hartelijk dank!!


Noppeskantoor: bel voor een afspraak

Telefoon: 020 - 4288080 (Ellen 0610 295137)


Vrienden van Noppes

LETS-Talk! Een avond met 14 andere LETS en 1 Timebank

LETS-Talk!

Vrijdag 10 juni aten we met Pebbles (Amsterdam) en LETS Arnhem, Drachten, Denhaag (Timebank), Ermelo, Hilversum, Nijmegen, Purmerend, Rotter-DAM, Texel, Utrecht, Woerden en Zoetermeer. Het grootste netwerk kwam uit België: LETS Oostende. Elke LETS kreeg kort het woord. Er was veel warmte, veel gemeenschappelijke ervaringen, onverwacht veel optimisme en veel ideeën. We bedanken alle aanwezigen en iedereen die meehielp aan de voorbereiding. We houden contact met elkaar, en deze LETS-Talk krijgt zeker een vervolg!

Lokatie: Buurtsalon Jeltje, Foto: Erica Witte

Bezoek uit Antwerpen

Op maandag 2 mei ontving Noppes een delegatie van de opleiding Maatschappelijk werk uit Antwerpen (België) voor een informatieve lunch in het Noppeskantoor (lees verder bij Journaal).

Lunch met Antwerpenaren in Noppeskantoor

Lokatie: Noppeskantoor, Foto: Rembrand / Floris04


Over Noppes

Noppesleden zijn ondernemend:

Een kleine willekeurige greep:

SavitaSneeuwWandeling.jpg

Erik Haezebrouck is oprichter van spiritueel centrum Savita. Soms worden er Noppesweken georganiseerd. Meer info: www.savita.nl.

biodanza

Vera Lötters geeft cursussen Biodanza voor vrouwen (ook deels in noppen).
Meer info: www.biodanzametvera.nl

Noppesleden zijn creatief

12 Noppeskunstenaars toonden via 2 beamers 80 werken op culinair van 9 sept 2016. Hieronder staat een compositie met van iedere kunstenaar een werk (bovenste rij; vlnr:) Hillye van Eerten, Fenneke de Kramer, Eric Simons, Hedwig van der Heijden, Floris Hollestelle, Hans Puts; (onderste rij; vlnr:) Hanneke van Wijk, Irene Sminia, Mine Yapar, Sara Schrijvers, Erik Harperink, Wilma Breukelaar.

Klik op de namen om naar hun websites te gaan.

Postzegels kunstenaars 9 sep 2016


Noppes is een economisch netwerk:

De meest populaire diensten bij Noppes zijn vervoer en hulp bij verhuizingen, klussen in huis, belastinghulp, hulp bij computerproblemen, massages en spiritueel aanbod. Andere voorbeelden zijn de reparatie van apparaten, dierenoppas en kledingherstel.

Er worden allerhande goederen verhandeld: kleding, sieraden, fotolijsten, boeken, huisraad, muziek- en filmdragers, fietsen - je kunt het zo gek niet bedenken. 

Noppes is een sociaal netwerk:

Noppes heeft een kern actieve leden die regelmatig bijeenkomsten organiseren voor de vereniging. Dit zijn om te beginnen de maandelijkse culinairs, ook dit jaar weer in Buurtsalon Jeltje. Hier kun je informeel bij een goedkope maar lekkere maaltijd elkaar leren kennen.

noppesSocNet.jpg

NY2016_borrel.jpg
(Foto's: ROVER61, foto Hans en Tine: GERT)


Een beetje geschiedenis ..

LETS ontstond in 1983 in Canada, in het stadje Courtenay in Comox Valley. Bij het vertrekken van de militaire basis en de enige andere werkgever, verloren heel veel burgers van het stadje, tamelijk gelegen in The Middle of Nowherehun baan en inkomen. Ondernemend als ze waren lieten ze zich niet op de kop zitten en verzonnen een systeem om toch onderling te kunnen blijven handelen. Aangezien ze snel door hun dollars heen waren, werd het een gesloten systeem met een eigen munt. Ze noemden het LETS, wat staat voor Local Exchange and Trade System.

In 1993 werd NOPPES opgericht. Dit gebeurde door een groep studenten en krakers, met steun van Strohalm. Strohalm zag dit ruilhandelsnetwerk als een proefproject, om te zien hoe groot een LETS in Nederland zou kunnen worden. Het ledental groeide tot 1100, en nu, in 2017, zitten we op ca. 450 leden. 
Noppes-bestaat-al-20jaarkopie440.jpg

Eh .. alweer 24 jaar (;-)

Een video-impressie van ons 20-jarig bestaan: 

http://www.youtube.com/watch?v=EZv1cYz3tAI&feature=youtu.be

Het bestuur